Roermond bant de TomTom

In Roermond moet de navigator uit, en het gezonde verstand weer aan. Nieuwe verkeersborden moeten chauffeurs daarop wijzen.

Fenneke Sysling

De gemeente is het meer dan zat dat buitenlandse vrachtwagens verdwaald raken in de smalle straten van het centrum omdat ze vertrouwen op hun elektronische navigatiesysteem. Dat werkt in Roermond namelijk slecht omdat het wegennet is ontregeld door de aanleg van nieuwe snelwegen.

De buurten waar de vrachtwagens terechtkomen, klagen nu over onveiligheid voor kinderen en ook de chauffeurs raken geërgerd. De gemeente heeft daarom op de ingangswegen van de stad borden geplaatst met een groot kruis door de navigator. Bestuurders wordt opgeroepen om in de stad toch vooral een ’ouderwets’ straatnamenboek of plattegrond te gebruiken en de omleidingsborden te volgen.

„Wij grenzen aan Duitsland en hebben veel internationaal vrachtverkeer”, zegt woordvoerder Mario Ogrinc van de gemeente Roermond. „En dat verkeer vertrouwt op de navigator. Daardoor kijken ze niet meer op onze omleidingsborden en raken vervolgens de weg kwijt. Een Tsjechische vrachtwagenchauffeur die, op zoek naar de snelste weg, over het fietspad ging, hebben ze met een hijskraan uit de drassige grond moeten takelen.”

De nadelen van navigatiesystemen zijn ook andere gemeenten bekend. De TomToms voor tientonners zijn dezelfde als voor personenauto’s en dat betekent dat vrachtverkeer, als het de kortste route volgt, soms door kleine dorpskernen wordt geleid. Volgens TomTom, de marktleider van navigatiesystemen, ligt het niet allemaal aan hun apparaat. Woordvoerster Anette Hendrickx: „De TomTom wordt standaard ingesteld met de snelste route. Dan word je over de grootste wegen geleid. Dat kunnen haast geen kleine dorpsweggetjes zijn.”

Zowel Rijkswaterstaat als TomTom willen zich wel inzetten voor verbeteringen van het systeem. Rijkswaterstaat werkt aan een database met informatie over wegen waaruit ook de kaartenmakers van navigatiesystemen kunnen putten. TomTom lanceerde onlangs een toepassing waarmee gewone weggebruikers verbeteringen kunnen doorgeven voor kaarten.

Roermond besloot zelf een verkeersbord te ontwerpen. Maar begrijpen buitenlandse chauffeurs dat bord wel? Ogrinc: „We hebben het bord heel internationaal gemaakt. Met een groot symbool dat het navigatiesysteem moet voorstellen, een rood kruis erdoor en het woord ’attentie’, dus dat moet ook internationaal herkenbaar zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden