Roergebakken varkenshaas met rode pepers

Ingrediënten voor vier personen:
400 gram varkenshaas, 250 gram sperziebonen, 4 teentjes knoflook, 4 grote gedroogde rode pepers, 3 eetlepels Thaise vissaus, 3 eetlepels geroosterde pinda's, 1 deciliter bouillon, 2 eetlepels sojasaus, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels olie. Voor de naam pblaa prik: 2 kleine rode pepers, 2 kleine groene pepers, 4 eetlepels Thaise vissaus.

Er zijn heel veel verschillende soorten pepers. De meest voorkomende is de Spaanse of chili-peper, in de toko verkocht als lombok. Ook in scherpte zijn ze zeer verschillend en het blijft oppassen geblazen. Soms heb je voor een gerecht twee rode pepers nodig, maar kan een halve peper het gerecht al net zo heet maken. Dus: voorzichtig proeven en desnoods eerst zaad en zaadlijsten verwijderen.

Overigens blijkt dat pittige pepers onze zintuigen in de war brengen. Ze prikkelen niet de smaakzin, maar de warmtezintuigen in de mond, waardoor we het gevoel krijgen dat het gerecht echt heet is. Blussen met water helpt dan ook niet, een hapje witte rijst wel.

Een van de heetste pepers is de Surinaamse Madam Jeannette. Vaak geel van kleur en de vorm lijkt op die van een minipaprika. In dit gerecht met varkenshaas worden gedroogde Spaanse pepers gebruikt. De kleine pepertjes voor de naam pblaa prik worden verkocht als Thaise pepers of rawit.

Snijd voor de naam pblaa prik de rode en groene pepertjes in heel dunne ringetjes. Leg deze in een schaaltje en giet er de vissaus bij. Even roeren en apart bij de varkenshaas serveren.

Snijd de varkenshaas in dunne plakjes. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 2,5 centimeter. Breng een pan met water aan de kook. Blancheer hierin de sperziebonen twee minuten. In een vergiet leggen en afspoelen met koud water. Uit laten lekken. Hak de teentjes knoflook fijn. Verwijder eventueel de zaadjes van de pepers en hak de pepers fijn.

Verhit de olie in een wok. Zodra de hele wok goed heet is de knoflook goudbruin bakken. Nu de rode peper erdoor roeren. Voeg het vlees toe en blijf roeren tot het vlees lichtbruin verkleurt. Achtereenvolgens de sperzieboontjes, vissaus, pinda's, bouillon, sojasaus en suiker toevoegen. Blijf roerbakken en laat alles nog een minuut of twee doorkoken.

Schep de varkenshaas op een schaal en serveer er gekookte witte rijst bij. Geef er ook een schaaltje naam pblaa prik bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden