Roep om verkiezingen in Spanje steeds groter na afluisterschandaal

MADRID (Reuter) - De Spaanse premier Felipe Gonzalez krijgt het vandaag zeer zwaar in het parlement als hij zich moet verantwoorden voor het afluisterschandaal.

De roep om nieuwe verkiezingen wordt met de dag groter, nadat kranten openbaarden dat de militaire geheime dienst koning Juan Carlos en zijn vriendenkring had afgeluisterd. Twee ministers uit de regering Gonzalez hebben al hun ontslag aangeboden in verband met de zaak. Premier Gonzalez sluit verkiezingen voor dit jaar uit en probeert uit alle macht de rust te herstellen enkele dagen voordat Spanje voor de periode van een half jaar de nieuwe voorzitter wordt van de Europese Unie. Zaterdag nemen de Spanjaarden het voorzitterschap over van de Fransen.

De Spaanse oppositie is vastbesloten Gonzalez hard aan te pakken. En ook het regeringsgezinde El Pais schrijft in zijn commentaar dat voor Gonzalez het einde in zicht is. “Algemene verkiezingen moeten zo snel mogelijk worden uitgeschreven om een nieuwe fase in het Spaanse politieke leven te beginnen... Het Gonzalez-tijdperk komt nu tot een einde,” aldus El Pais.

Gonzalez verliest ook langzamerhand de steun van zijn Catalaanse bondgenoten van de Convergencia i Unio (CiU). Door deze partij heeft de socialistische regering van Gonzalez een nipte meerderheid van één zetel in het parlement. Maar de Catalanen zijn ontevreden over de traagheid waarmee het proces van decentralisatie wordt uitgevoerd. Gonzalez deed dinsdag een kleine concessie aan Catalonië op dit gebied maar de leiding van de CiU is er niet van onder de indruk en wil op 17 juli beslissen over mogelijke herziening van het pact dat twee jaar geleden werd gesloten met Gonzalez.

De CiU-leider, de Catalaanse president Jordi Pujol, zei maandag in Barcelona dat het optreden van Gonzalez vandaag en in een parlementszitting volgende week, waarin de plannen voor het EU-voorzitterschap worden uiteengezet, van cruciaal belang zal zijn voor het voortbestaan van het kabinet.

Premier Gonzalez heeft gisteren beloofd dat hij veranderingen zal aanbrengen in de structuur van de geheime diensten. Over de confrontatie met het parlement vandaag leek hij zich niet druk te maken.

Het afluisterschandaal heeft ook geleid tot splitsingen binnen de socialistische partij. In de plaatselijke verkiezingen van mei werden grote nederlagen geleden. Sommige linksradicalen binnen de partij hadden daarna openlijk kritiek op de regeringspolitiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden