Roep om uitstel biobrandstof

Het Europees Parlement wil pas op de plaats maken met biobrandstoffen. Parlementariërs van de grote partijen vinden dat Brussel de voorgestelde doelstelling moet versoepelen.

De Europese Commissie wil dat 10 procent van alle benzine en diesel in 2020 vervangen is door biobrandstoffen, die nu gemaakt worden van onder meer maïs, graan, koolzaad of palmolie. Maar de europarlementariërs twijfelen aan de milieuwinst die daarmee behaald kan worden. Bovendien vrezen zij dat de voedselproductie eronder zal lijden.

De europarlementariërs wachten liever op de tweede generatie biobrandstoffen, gemaakt van restproducten, die veel milieuvriendelijker zal zijn.

Dorette Corbey (PvdA), die in het europarlement over de brandstofkwaliteit gaat, noemt de doelstelling van tien procent ‘te hoog’. In een brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie vraagt zij om een lager doel. “Uit verschillende rapporten blijkt dat het zeer de vraag is of biobrandstoffen op dit moment echt iets bijdragen aan bestrijding van het klimaatprobleem”, aldus Corbey in een toelichting.

CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij wil liever wachten met het gebruik van biobrandstoffen op grote schaal. Hij wil eerst zeker weten dat het milieu niet lijdt onder de productie van die brandstoffen, bijvoorbeeld omdat oerwoud gekapt moet worden voor plantages. Ook VVD-collega Jules Maaten is voor uitstel. “We moeten de biobrandstoffen wel stimuleren, maar tien procent is niet haalbaar.”

Volgens Maaten leven deze bezwaren breed in het Europees Parlement. De brief van Corbey is mede opgesteld door een groene en een conservatieve collega uit andere lidstaten. Het Europees Parlement stemt waarschijnlijk in het najaar over het klimaatpakket dat de commissie eerder dit jaar voorstelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden