Roep om polarisatie door Bos is een gemiste kans (opinie)

Wouter Bos waarschuwt er terecht voor dat de PvdA de problemen niet benoemt. Maar de toon is wel degelijk belangrijk: niet beledigen om het beledigen.

Peter van HeemstJantine Kriens en Peggy Wijntuinfractievoorzitter en wethouder en raadslid voor de PvdA in Rotterdam

Wouter Bos is ’getergd’. Kwesties die de samenleving splijten, zoals integratie, worden volgens hem ook in de PvdA weer dichtgemetseld. In de Volkskrant liet hij dat dit weekend luid en duidelijk weten: In zijn partij ziet hij oude mechanismen de kop opsteken, problemen vooral niet bespreken en oplossen.

Bos schetst een beeld dat wij herkennen. Binnen de PvdA moet de scherpte terug in het integratiedebat. Toch is zijn reactie in twee opzichten een gemiste kans. Volgens ons doet de toon, juist voor de PvdA, er wel degelijk toe. Wie, zoals Wouter Bos zegt, ’het debat verder wil brengen’ moet hoge eisen stellen aan woordkeus en toon. En hij geeft nauwelijks concrete voorbeelden van de keuzen die de PvdA bij ingewikkelde kwesties moet maken.

Wouter Bos zou er goed aan doen zich de Rotterdamse aanpak eigen te maken. Ze is gebaseerd op een goede combinatie van problemen willen weten enerzijds en een praktische aanpak ontwikkelen anderzijds. We kiezen consequent voor drie belangen: de vrijheid van meningsuiting, het tegengaan van discriminatie en emancipatie bevorderen.

Met het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting valt voor de Rotterdamse PvdA niet te marchanderen. Politici en kunstenaars moeten kunnen zeggen en laten zien wat zij nodig en belangrijk vinden om het publieke debat te voeden. Voor PvdApolitici geldt als norm dat zij zelf op een fatsoenlijke manier debatteren. Provoceren om het provoceren, dat mag nooit ons handelsmerk zijn.

Wij verwachten dat de film van Wilders provocatief en beledigend zal zijn. En we kunnen met de beste wil van de wereld niet inzien welke winst wordt behaald bij het maken van zo’n film. De enige winst is er voor Wilders eigen politieke beweging: de film exploiteert angst en angst is zijn politieke handel. De film lost niets op. Juist daarin moet de PvdA zich onderscheiden van populistisch rechts. En ook daarin zou Wouter Bos duidelijker en overtuigender de leiding mogen nemen.

In de tweede plaats kiezen we consequent voor het bestrijden en tegengaan van discriminatie uit welke hoek die ook komt en tegen wie die ook is gericht. Die veelzijdigheid geeft deze aanpak kracht. Dus we kijken niet alleen naar discriminatie bij het uitgaan, op de arbeidsmarkt en bij het vinden van een stageplaats. Daar zijn de gedupeerden vaak allochtone jongens en soms meisjes. We keren ons ook tegen de oprukkende discriminatie van homo’s, die zichtbaar is op straat en op scholen. Over het schudden van handen hebben we in publieksfuncties in Rotterdam een duidelijke norm: handen geven als je iemand begroet. Wie dat niet wil of kan opbrengen, gaat maar een baan zoeken waarbij geen handen geschud hoeven te worden.

In de derde plaats kiezen we er in Rotterdam consequent voor om mensen te steunenin hun emancipatie, die kort worden gehouden of tegengewerkt. Dat is een goed kompas bij het bestrijden van onrecht en onrechtvaardigheid die samenhangen met de komst van nieuwe culturen en geloven in onze stad. Homo’s uit streng gelovige milieus en vrouwen en meisjes hebben daar veel last van. Ze zijn het slachtoffer van geweld achter de voordeur. Ze hebben te maken met vrouwenbesnijdenis. Ze worden in een sociaal isolement gehouden of gedwongen uitgehuwelijkt. Daar is een intensief programma voor ontwikkeld dat geen taboes kent en problemen duidelijk aangeeft. Anders dan Wouter Bos beweert, hebben wij geen Ayaan Hirsi Ali nodig om van deze strijd serieus werk te maken.

In Rotterdam geven we jongeren ruimte om zich te ontwikkelen, juist door aan te geven wat wel en wat niet door de beugel kan. Door misbruik van uitkeringen snel en effectief aan te pakken. Met WerkDirect zijn 1500 mensen uit de bijstand gehaald doordat ze geen gebruik wilden maken van het aanbod onmiddellijk een betaalde baan te accepteren. En door met interventieteams de problemen van overlast en sociale achterstand op te zoeken én op te lossen.

In Rotterdam heeft de PvdA kortom de keuze gemaakt om niet een probleem onbenoemd te laten. We pakken zaken aan door aan te bellen, mensen aan te kijken en aan te spreken en ze te activeren. We zien dat we onze werkwijze nog beter over het voetlicht kunnen brengen. Maar we bouwen, soms met vallen en opstaan, aan een stad waarin mensen moeten meedoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden