Roep om nieuwe code-Tabaksblat

Financiële crisis vraagt volgens oorspronkelijke opstellers om herziening van gedragsregels voor bedrijven

De code-Tabaksblat is nodig aan herziening toe. Dat vinden althans de opstellers van de gedragsregels voor beursgenoteerde ondernemingen. Tijdens hun reünie na tien jaar besloot deze groep (oud-)bestuurders aan de bel te trekken.

De voorzitter van de laatste commissie, KPN-commissaris Jos Streppel, zei bij het inleveren van zijn eindrapport onlangs een wijziging van de codes niet aan te durven. Dat zou in de huidige economische recessie te veel overhoop trekken.

Een gemiste kans, schrijven de oprichters in een brief. Op dit moment is minister Kamp van economische zaken bezig met het samenstellen van een nieuwe commissie-Tabaksblat. "De financiële crisis heeft veel veranderd", zegt voormalig secretaris Rients Abma, directeur van Eumedion dat adviseert over verantwoord beleggen. "Wij bevelen de nieuwe commissie aan goed te kijken naar recente financiële schandalen. Zoals bijvoorbeeld het boekhoudschandaal bij Imtech."

Daarnaast zou er volgens Abma opnieuw gekeken moeten worden naar de bepalingen over bonussen in de code. "De maatschappelijke onrust hierover is groot. Bij financiële instellingen is vastgelegd dat de bonus niet hoger mag zijn dan 20 procent van een jaarsalaris, maar de code-Tabaksblat geeft zo'n grens niet." De allereerste commissie wijst er in zijn aanbevelingen op dat in Groot-Brittannië een vergelijkbare instantie iedere twee jaar zijn eigen regels actualiseert.

Overigens zijn de heren bestuurders best tevreden over de resultaten van de laatste tien jaar. De commissie-Streppel schrijft in zijn eindrapport dat 90 procent van de bedrijven de codes toepast. Zo zijn afvloeiingsregels (gouden handdrukken) aan banden gelegd, spelen raden van toezicht een actievere rol bij het controleren van beursgenoteerde bedrijven, net als de aandeelhouders. Ook zijn enkele codes inmiddels in wetten vastgelegd, zoals het maximale aantal commissariaten dat een bestuurder mag hebben. "In 2003 was het aan de top van beursgenoteerde ondernemingen nog echt een old boys network. Mensen hadden soms tien tot twaalf commissariaten. Met een maximum van vijf is dat nu wel doorbroken."

Gedegen zelfregulering is belangrijk omdat beursgenoteerde ondernemingen afhankelijk zijn van de perceptie van beleggers, stelt Abma. "Een financieel schandaal heeft effect op de reputatie van alle beursgenoteerde ondernemingen."

Het Ahold-boekhoudschandaal was tien jaar geleden de aanleiding voor de code. Overigens is de grondlegger, Morris Tabaksblat, in 2011 overleden.

De oude rotten uit het vak - onder wie ook voormalig ABN-topman Jan Kalff - maken in hun brief met aanbevelingen gebruik om een andere zorg uit te spreken: de grote terugval van het aantal beursgenoteerde ondernemingen met 40 procent. Dat is niet goed voor de Nederlandse economie, vinden zij, omdat er minder kapitaal wordt aangetrokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden