Roep om ethische commissie in Brussel

De eurocommissarissen moeten zelf in de gaten houden of zij zich netjes gedragen. Na een luxe boottocht van commissievoorzitter Barroso klinkt weer de roep om een ethische beoordelaar.

Op papier lijkt het mooi geregeld. Er is een gedragscode die bijvoorbeeld geschenken van meer dan 300 euro verbiedt, er is een ambtseed waarin commissarissen beloven zich ook in hun privé-leven passend te gedragen, en ze moeten hun zakelijke belangen openbaar maken.

Maar dat alles biedt geen antwoord op de vraag of voorzitter Barroso van de Europese Commissie er wel verstandig aan deed om kort na zijn benoeming uit varen te gaan op een luxeschip van een oude studievriend die tegenwoordig een Griekse zakenmagnaat is.

,,Er is geen sprake van belangenverstrengeling'', houdt Barroso's woordvoerster vol. De Griek Spiros Latsis is een oude vriend met wie Barroso wel vaker uit varen is gegaan. Het is gewoon een privé-zaak. ,,Je zou geen commissievoorzitter meer kunnen vinden als die geen enkele band met mensen meer mag hebben'', zei ze. ,,Het zou juist verontrustend zijn als de voorzitter helemaal niemand zou kennen.''

Dat lijkt een echo van de moeite die Neelie Kroes afgelopen zomer had om als eurocommissaris goedkeuring van het Europees Parlement te krijgen. Vooral linkse partijen zaten vol argwaan over haar vele banen in het bedrijfsleven. Uiteindelijk maakte Kroes een persoonlijke gedragscode. Niet alleen brak ze met al haar zakelijke belangen, ze beloofde ook nooit meer in zaken te gaan. Bovendien zou ze kwesties met bedrijven waarmee ze vroeger te maken had gehad, doorverwijzen naar voorzitter Barroso.

Maar nu wordt diezelfde Barroso scheef aangekeken wegens zijn vriendschap met een topman van een conglomeraat van scheepvaart, banken en oliebelangen. Als Kroes een dossier doorschuift naar Barroso vanwege haar vroegere werk, moet Barroso dat op zijn beurt misschien ook doen vanwege zijn vriendschappelijke contacten.

De enige die daarover oordeelt, is de eurocommissaris of de voorzitter zelf.

In 2001 lag er een voorstel om een ethische commissie in te stellen voor dit soort kwesties, maar dat is nooit iets geworden. Nu willen de socialisten in het Europees Parlement daar weer over beginnen. Barroso moet uitleg komen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden