Zorgvergelijker

Roep om 'eerlijke info op vergelijkingssite'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mensen die op vergelijkingssites zoeken naar een zorgverzekering moeten wel eerlijke informatie krijgen. Dat vinden PvdA en CDA in de Tweede Kamer.

De partijen reageren vandaag op onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) waaruit blijkt dat de dienstverlening van deze sites nog wel beter kan. Zo komen de meeste sites na een vergelijking met een top drie met daarin alleen partijen die daarvoor een vergoeding betalen.

Dat de AFM consumenten op instinkers wijst, vindt Lea Bouwmeester (PvdA) prima. Maar zij vindt dat er ook wat moet gebeuren met niet-kloppende informatie. 'Tips geven en zorgen dat mensen er niet in trappen, is goed. Maar het gaat er toch om dat mensen niet worden misleid en dus moet je de procedure aanpassen'', aldus Bouwmeester.

Hanke Bruins Slot (CDA) zit op dezelfde lijn. Maar zij wil het probleem aanpakken door de zorgverzekeraars onder het provisieverbod te laten vallen. Met zo'n verbod mag een adviseur geen geld meer ontvangen van een verzekeraar en valt de prikkel weg om een bevooroordeeld advies te geven. 'Het mag niet meer zo zijn dat sommige verzekeraars meer geld bieden aan een vergelijkingssite waardoor ze bovenaan het lijstje komen. De vergelijkingssites moeten een onafhankelijk advies geven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden