'Roep om Curaçao's onafhankelijkheid is voor de bühne'

De links-nationalistische Pueblo Soberano (PS) heeft de verkiezingen op Curaçao gewonnen. De partij zet zich af tegen Nederland en streeft naar volledige zelfstandigheid. Hoe realistisch is dat?

Helmin Wiels, partijleider van PS, gisteren in het Antilliaans Dagblad:

"Curaçao kan over tien jaar onafhankelijk worden. Onze boodschap is overgekomen. Uit de verkiezingsuitslag blijkt de afkeuring voor de Nederlandse inmenging."

Gert Oostindie, Antillen-deskundige en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde:

"Om als land het Koninkrijk der Nederlanden te kunnen verlaten, moet het statuut worden gewijzigd. In theorie moeten alle leden - Nederland, Aruba, Sint Maarten en Curaçao - daarmee akkoord gaan. Maar feitelijk hoeven we alleen naar Curaçao te kijken. De rest zal niet dwarsliggen. Er is nu vastgelegd dat een meerderheid van het parlement moet instemmen met onafhankelijkheid. Maar er bestaat ook zoiets als gewoonterecht, dat je zulke grote beslissingen in een referendum aan het volk voorlegt. Dat is op de Antillen gebruikelijk. En de Verenigde Naties vinden dat ook normaal."

Madeleine van Toorenburg, CDA-Tweede Kamerlid, afgelopen weekend tegen persbureau ANP:

"Als de bevolking bij referendum voor onafhankelijkheid kiest, dan krijgen ze het gisteren."

André Bosman, VVD-Tweede Kamerlid:

"Ik gun het ze van harte, van ons krijgen ze alle steun."

Uitslag van het referendum over de staatkundige toekomst van Curaçao, gehouden op 8 april 2005:

A Autonoom land binnen het koninkrijk: 67,8 procent

B Onafhankelijke staat: 4,8 procent

C Onderdeel blijven van de Nederlandse Antillen: 3,7 procent

D deel worden van Nederland: 23,6 procent

Miguel Goede, politicoloog en voormalig rector magnificus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen:

"Het standpunt van de Tweede Kamerleden kan ik begrijpen, maar ze hebben er feitelijk weinig over te zeggen. Het volk beslist. En dan kun je veilig concluderen dat onafhankelijkheid niet aan de orde is. In 1993 stemde een half procent van de Curaçaoënaars voor vertrek uit het koninkrijk, in 2005 was dat gegroeid naar nog geen 5 procent. Bij de verkiezingen van vorige week stemde 23 procent op PS, de enige partij die uitgesproken voor zelfstandigheid is.

Hoeveel mensen bij een nieuw referendum zouden kiezen voor onafhankelijkheid, is gissen. Maar het zal absoluut geen meerderheid zijn.

Curaçaoënaars die roepen dat ons land op eigen benen moet staan, doen dat vooral op basis van emotie. Als een opgroeiend kind dat op een zeker moment het ouderlijk huis dient te verlaten. Dat klinkt mooi, maar het is niet de realiteit. Een eiland dat zelfstandig verder wil,

moet eerst goed functioneren. Er moet begrotingsdiscipline zijn, goed bestuur. Kijk eens naar ons begrotingstekort, de enorme schulden, de hoge werkloosheid, de gebrekkige kwaliteit van ons onderwijs. Als Nederland een belemmering zou zijn om deze zaken op orde te brengen, zou onafhankelijkheid een goede optie zijn. Maar die redenering kan ik niet rondkrijgen. Nederland is voor ons juist een stok achter de deur zodra het hier mis gaat."

Gert Oostindie:

"Een onafhankelijkheid Curaçao, dat gaat niet gebeuren. Het succes van Helmin Wiels en Gerrit Schotte illustreert weliswaar dat steeds meer Curaçaoënaars moeite hebben met de Nederlandse invloed, maar ik voorspel dat bij een eventueel referendum hooguit 10 procent voor een vertrek uit het koninkrijk zal stemmen.

Nederland biedt het eiland economische stabiliteit, territoriale integriteit en toezicht op een goede rechtspraak. Vergeet bovendien het Nederlandse paspoort niet. Dat zouden de Curaçaoënaars dan kwijtraken. Ik heb deze kwestie eerder uitgebreid onderzocht op de eilanden; de Antillianen zijn zich terdege bewust van de consequenties van onafhankelijkheid.

De Verenigde Staten zullen de Nederlanders vast hebben ingefluisterd: jullie zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit in de Cariben.

Een zelfstandig Curaçao betekent automatisch minder controle op drugssmokkel in de regio. Maar ik denk dat Nederland heeft geantwoord met: 'Maak je geen zorgen. Wat nu op Curaçao gebeurt, is voor de bühne. Er verandert niets.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden