Roep om aftreden van Franse minister Alliot-Marie

Tunesië blijft de Franse minister van buitenlandse zaken Michèle Alliot-Marie achtervolgen. Nu is ze in opspraak omdat zij zich in de watten zou hebben laten leggen door een steunpilaar van het gevallen regime van Ben Ali.

„Diep gekwetst” is Alliot-Marie, die meestal wordt aangeduid met MAM. Volgens het satirische weekblad Le Canard Enchaîné profiteerde zij van de gunsten van Aziz Miled, een zakenman uit de entourage van de verdreven president Ben Ali. Tijdens de feestdagen van eind vorig jaar vloog MAM in een privéjet van Miled van Tunis naar de plaats Tabarka. Daar overnachtte zij in een van de hotels van Miled.

De linkse oppositie wil dat MAM aftreedt. Maar volgens de Franse minister is Miled eerder een slachtoffer van Ben Ali. Bovendien is hij ’al heel lang een goede vriend’ en bezweert zij dat zij de hotelrekening zelf heeft betaald. De regering neemt genoegen met die uitleg en vindt dat nu een eind moet komen aan de ’hetze’ tegen MAM.

Tunesië kleeft de chef van de Franse diplomatie al drie weken als kauwgom onder haar schoenzolen. Op 11 januari, toen de protesten tegen het regime van Ben Ali op zijn hevigst waren, bood zij Tunis hulp aan van Franse ordetroepen. MAM houdt vol dat zij alleen maar meer doden wilde voorkomen.

De Tunesische zakenvriend van MAM lijkt in werkelijkheid niet de grote supporter van Ben Ali te zijn die de Canard van hem heeft gemaakt. Maar slachtoffer is ook te sterk uitgedrukt. Aziz Miled (73) gooide het steeds op een akkoordje met ’de familie’ om de belangen van zijn hotelimperium en luchtvaartmaatschappij Nouvelair te beschermen.

Zo moest hij Hassen Trabelsi, een broer van ex-first lady Leila Trabelsi, accepteren als president-directeur van Nouvelair. Miled verkocht ook 21 procent van de aandelen aan Trabelsi, die vaak is vergeleken met het personage van Sonny Corleone uit de eerste ’Godfather’-film. Critici van Miled zeggen dat zijn betrokkenheid verder ging. Zij wijzen erop dat hij lid was van het centraal comité van de RCD, Ben Ali’s partij.

Dat Parijs tot het bittere eind partij koos voor Ben Ali blijkt volgens de oppositie ook uit de onthulling dat de demonstranten zijn bestookt met Frans traangas. In januari autoriseerde Parijs de verzending van een partij traangasgranaten naar Tunesië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden