Roemruchte seksclub Yab Yum definitief dicht

De luxe Amsterdamse seksclub Yab Yum is opnieuw een gevoelige slag toegebracht. De bezwaarschriftencommissie bevestigde de sluiting van het bedrijf.

De Amsterdamse roemruchte seksclub Yab Yum moet definitief de deuren sluiten. Dat heeft de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam besloten.

Yab Yum sloot 4 januari op last van de rechter de deuren, omdat de luxe seksclub zich mogelijk schuldig zou maken aan criminele activiteiten. De gemeente Amsterdam had eerder de vergunning van de seksinrichting ingetrokken na een advies daartoe van het Bureau Bibob. Dat bureau controleert of ondernemers vergunningen misbruiken voor malafide praktijken.

Tijdens het kort geding dat aan de sluiting voorafging, betoogden juristen van de gemeente dat Yab Yum feitelijk in handen is van de Hells Angels en dat eigenaar Hennie Vittali niet meer dan hun zetbaas is. De motorclub zou de zaak in 1999 hebben overgenomen door middel van afpersing en bedreiging.

Volgens de gemeente bevestigt de commissie met haar uitspraak dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen van Yab Yum zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. De commissie is van oordeel dat alles erop wijst dat de overname van de seksclub destijds niet zakelijk is verlopen en heeft geconstateerd dat het bordeel in werkelijkheid door iemand anders wordt gerund dan de aanvrager van de vergunningen.

De sluiting van Yab Yum is wederom een grote slag van de gemeente in de strijd tegen de zogeheten ’criminogene’ ondernemingen in Amsterdam.

Eerder werd de grootste bordeeleigenaar op de Amsterdamse Wallen Charles Geerts al uitgekocht, nadat bleek dat zijn vergunningen niet zouden worden verlengd.

Ook aast Amsterdam op Casa Rosso, het roemruchte grote sekstheater op de Wallen. De huidige eigenaar van het theater heeft ook andere ondernemingen op de Wallen, zoals de Bananenbar.

De seksondernemingen op de Wallen worden niet alleen doorgelicht wegens mogelijke criminele activiteiten, maar ook omdat de gemeente bezig is met de herontwikkeling van het hele Wallengebied. Seksinrichtingen moeten dan wijken voor ’hoogwaardige’ horeca en creatieve ondernemingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden