Roemer: meedoen aan onderhandelingen 'natuurlijk zinloos'

Premier Mark Rutte begroet SP-leider Emile Roemer op de 2e dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

De SP doet niet mee aan het overleg aanstaande maandag tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. Volgens SP-leider Roemer is meepraten over de begroting van 2014 'natuurlijk zinloos'.

'Het is nu tijd om te investeren in banen en koopkracht', aldus Roemer op Twitter.

In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei SP-senator Tiny Kox eerder zaterdag dat het weinig zin heeft mee te praten zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst.

De SP steunde afgelopen weken een motie van wantrouwen tegen het kabinet van de PVV. Ook die partij heeft laten weten niet mee te doen aan het overleg met Dijsselbloem. De PvdA-minister moet proberen steun te krijgen van (een deel van) de oppositie, omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.

D66 wil gesprek over regeerperiode
D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees, die wel deelneemt aan het overleg, vindt dat het gesprek niet alleen moet gaan over de begroting van volgend jaar, maar ook over de rest van de regeerperiode.

Koolmees voelt zich aangesproken door de oproep van Dijsselbloem om 'met zijn allen de schouders eronder te zetten', maar vindt wel dat het kabinet afgelopen week duidelijk had moeten maken 'waar de ruimte zit'. Die ruimte was er volgens hem niet. 'Er werd gezegd dat alles bespreekbaar was, maar dat bleek afgelopen week niet', aldus Koolmees.

Hij doelde op de algemene politieke beschouwingen van afgelopen woensdag en donderdag, het jaarlijkse Kamerdebat over de kabinetsplannen voor het jaar erop. Kabinet en oppositie konden daar niet tot elkaar komen, waarna werd afgesproken dat Dijsselbloem met de oppositiepartijen gaat praten.

Aan de bijeenkomst maandag doen, zoals het er nu naar uitziet, naast D66 ook CDA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij van de Dieren en 50PLUS mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden