Roemer: Boete langstudeerders 'speeltje van de coalitie'

SP-leider Emile Roemer Beeld anp
SP-leider Emile RoemerBeeld anp

SP-leider Emile Roemer wil van minister Jan Kees de Jager (Financiën) horen of de boete nou wel of niet nodig is om het begrotingstekort terug te dringen. Hij zal staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) oproepen zijn plannen voor de boete terug te draaien. Hiervoor wil Roemer zo snel mogelijk een spoeddebat.

Aanleiding voor Roemers verzoek tot een spoeddebat is een bijeenkomst op de Avans Hogeschool, donderdag in Breda. De Jager heeft daar in antwoord op vragen uitgelegd dat de boete van drieduizend euro op langstuderen niet nodig was in het kader van de 18 miljard aan bezuinigingen om het begrotingstekort op orde te brengen. De boete is een initiatief geweest van onderwijsspecialisten van VVD en CDA, met het doel om geld vrij te spelen om elders in het onderwijs te besteden.

Roemer concludeert daaruit dat de boete 'een speeltje is van de coalitiepartijen' en hij vindt dat studenten 'te grazen' zijn genomen. "Talloze studenten zijn bang gemaakt met een maatregel die niet nodig was volgens de minister van Financiën. Dat is te zot voor woorden. De regering moet het plan linea recta in de prullenbak werpen."

In Zijlstra's plannen voor het hoger onderwijs mag elke student één jaar vertraging in de bacheloropleiding en de masteropleiding oplopen. Als er nog langer over de studie wordt gedaan, moet de student een boete van drieduizend euro betalen. Anders dan in het oorspronkelijke voorstel, zag Zijlstra er uiteindelijk van af om ook de onderwijsinstelling te beboeten voor langstudeerders. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden