'Roemenië te corrupt voor Schengen'

Advocaten vragen Nederland om hulp

Al 26 dagen drinkt de Roemeense advocaat Cristinel Statulescu alleen nog maar water of thee. Eten doet hij niet. Elke dag staat hij op de stoep voor de rechtbank van het Roemeense district Covasna, uit protest tegen corrupte rechters en omdat hij zijn vak niet meer mag uitoefenen.

"Maffia! In Roemenië behoort alles en iedereen tot de maffia." Steluta Maria Hasasiu is advocaat van de hongerstakende Statulescu en doet telefonisch gepassioneerd haar verhaal: "Statulescu staat symbool voor een grote groep advocaten".

Ze legt uit dat er in Roemenië twee advocatenorden naast elkaar bestaan: de 'Bota-orde' waar Statulescu toe behoort en die volgens haar constant wordt tegengewerkt en de zogenoemde 'traditionele orde' die vaak nauwe (familie)banden onderhoudt met politie en justitie.

"Bota-advocaten hebben documenten en diploma's die bewijzen dat ze hun beroep mogen uitoefenen, maar de autoriteiten verhinderen dit." Ze zucht diep. "De maffioso overheid beschermt advocaten binnen de traditionele orde die zich met veel geld hebben ingekocht en vaak geen diploma hebben."

De hongerstakende advocaat staat niet alleen in zijn strijd. Advocatenorde Bota heeft namens vijfduizend aangesloten advocaten de Nederlandse ambassadeur om hulp gevraagd. Bota wil dat Nederland ervoor zorgt dat Roemenië voorlopig niet toetreedt tot de Schengenlanden, net als in 2011 toen toenmalig minister Gerd Leers in Brussel de toetreding blokkeerde. "Nu is er te veel corruptie, de staat is niet klaar om Schengenland te zijn", zegt Bota-oprichter Pompiliu Bota.

In het dossier dat de Bota-orde aan de Nederlandse ambassadeur Matthijs van Bonzel gaf, staan voorbeelden hoe advocaten 's ochtends vroeg van hun bed werden gelicht, in afwachting van het onderzoek in de cel moesten en hoe ze veroordeeld werden tot het 'illegaal beoefenen van hun vak'.

De Nederlandse ambassadeur vindt het 'een mooie kluif' voor de Europese Commissie, die jaarlijks rapporteert over de ontwikkelingen op het gebied van de Roemeense justitie.

Volgens de Commissie is het noodzakelijk dat het Roemeense hervormingsproces sneller gaat. "Politiek gemotiveerde aanvallen op de rechtspraak zijn niet gestopt", staat in het laatste rapport. De Commissie maakt zich zorgen om 'het duidelijke bewijs dat er gebrek aan respect is voor onafhankelijke rechtspraak'.

De hongerstakende advocaat en zijn collega's willen slechts erkenning. Erkenning dat zij hun beroep mogen uitoefenen. Zolang Cristinel Statulescu dat niet krijgt, zet hij zijn hongerstaking door. "Hij verkiest sterven boven de vernedering", zegt zijn advocaat. "Het recht om advocaat te zijn, staat voor ons gelijk aan het recht op leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden