Roemenië ruimt megastal met 140.000 varkens wegens Afrikaanse varkenspest

Een vrachtwagen waarin varkens zijn vervoerd naar een slachterij wordt gereinigd en ontsmet, een van de maatregelen die is genomen na de laatste varkenspestepidemie in Nederland. Beeld ANP

De grootste varkensstal van Roemenië, en een van de grootste van Europa, is getroffen door de Afrikaanse varkenspest. Alle 140.000 varkens van het bedrijf in Braila worden geruimd en gedood. Roemenië kampt al maanden met de besmettelijke ziekte. Gevreesd wordt dat die zich verder in Europa verspreidt.

Het Roemeense instituut voor dieren en gezondheid heeft de diagnose bevestigd na laboratoriumonderzoek. Ook andere boerderijen in de regio in het oosten van Roemenië zijn getroffen. Het bedrijf Tebu Consult is mogelijk besmet geraakt door het water van de Donau. Deze rivier voorziet boerderijen in de omgeving van water. Bij een strandje bij Braila werd enkele dagen terug een dood varken uit het water gevist.

“Wat nu gebeurt bij de boerderijen in de omgeving van Braila, komt doordat onwetende mensen kadavers in de Donau gooien. Wij hebben 29.000 varkens gedood juist om deze boerderijen te beschermen. We concentreerden ons op het land, maar het virus is met het water meegekomen”, zei Gicu Dragan van de nationale autoriteit voor dierengezondheid in Braila tegen de Roemeense site DCNews. De afgelopen maanden is de ziekte vastgesteld op 160 bedrijven in Roemenië, vooral kleine boerderijen.

Economische bedreiging

Afrikaanse varkenspest komt oorspronkelijk voornamelijk voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, maar de laatste jaren zijn er steeds meer meldingen van de ziekte in Oost-Europa. Het is een virusziekte die alleen varkens en wilde zwijnen treft en meestal dodelijk is. In Europa is de ziekte endemisch op Sardinië. In 2007 dook de ziekte op rond de Kaukasus en in Rusland.

Omdat de ziekte zich snel kan verspreiden, ook over landsgrenzen heen, ziet de Europese Unie Afrikaanse varkenspest als een serieuze economische bedreiging. Van al het vlees dat Europa produceert, is de helft varkensvlees. De ziekte brengt de inkomsten van veel boeren in gevaar en kan de wilde zwijnen zelfs uitroeien, schrijft de EU in een dit jaar verschenen document.

De EU adviseert landen strenge importcontroles uit te voeren en voedingsafval van vliegtuigen en schepen uit besmette landen zorgvuldig te verwerken. Burgers wordt gevraagd geen varkensvlees mee te nemen van buiten de EU, ook geen ingevroren worstjes of ham.

Zwijnen schieten

Een goed vaccin tegen de varkenspest laat nog lang op zich wachten, zei Willie Loeffen, hoofd van de afdeling besmettelijke dierziekten in Wageningen, onlangs tegen vakblad Pig Business. De ontwikkeling daarvan is volgens Loeffen ongeveer even ingewikkeld als bij malaria of hiv.

Landen zoals Bulgarije, Polen en Denemarken denken na over hekken langs de grens. Polen was van plan een hek van 1100 kilometer langs de oostgrens te bouwen. Kosten 55 miljoen euro. De overheid ziet daarvan af omdat de maatregel volgens de EU niet effectief is. Polen gaat nu investeren in de jacht op wilde varkens.

Ook in Nederland zijn varkensboeren bezorgd over de Europese opmars van de ziekte. CDA Limburg riep begin dit jaar op om meer wilde zwijnen te schieten in de provincie. Ook keerde de partij zich tegen de aanleg van een nieuw ecoduct Weert door de provincie. Die natuurbrug is ‘onverantwoord’ omdat nieuwe zwijnen daarover naar Limburg kunnen komen. Ook de Limburgse Land- en Tuinbouwbond is tegen het ecoduct.

Volgens Willie Loeffen van de universiteit van Wageningen is de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland vooralsnog klein.

Lees ook: Oprukkende varkenspest: grote zorgen in Duitsland, Nederland is 'waakzaam'

Een oprukkende Afrikaanse varkenspest in delen van Oost-Europa zorgde afgelopen januari voor angst onder Duitse varkenshouders. Nu in Tsjechië en Polen inmiddels zwijnen aan de ziekte zijn bezweken, vrezen de boeren dat de pest ook hun stallen zal bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden