ROEMENIE - COLOMBIA 1 - 0

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, LYON - De uitslag was niet identiek, maar de klap kwam even hard aan. De wedstrijd Roemenië - Colombia was een reprise van het WK '94 in de Verenigde Staten. In Pasadena mochten de Colombianen na een langdurige stormloop op het doel van Bogdan Stelea terecht klagen over de uitslag: 1-3. Gisteren in Lyon was het beeld contra. In een saaie vertoning dwongen de Roemenen hun tegenstanders in een bijrol.

Voor Roemenië en Colombia was het gisteren een dag van erop of eronder. De bondscoaches van de beide teams, Anghel Iordanescu en Hernan Dario Gomez, wezen er voorafgaand aan het treffen op, dat de eerste poulewedstrijd de waarde had van een eindstrijd. Een finale met als inzet een tweede plaats wel te verstaan. Voor de redenering van de trainers viel zeker wat te zeggen: Engeland is de gedoodverfde nummer een, Tunesië wordt algemeen gezien als de zwakste broeder van de vier.

Er stond dus nogal wat op het spel, maar helaas viel daar - vooral aan Colombiaanse zijde - bitter weinig van te merken. Als er al sprake was van revanchegevoelens, dan hielden de Colombianen die gisteren vakkundig verstopt. Een vreemde zaak, want de absentie van twee steunpilaren in de Roemeense defensie leek op voorhand een belangrijk pluspunt. Daniel Prodan is door een kwetsuur aan de knie niet present in Frankrijk, Tibor Selymes viel in een later stadium af en moest vanaf de reservebank toekijken.

Misschien was het Viorel Moldovan die de loop van het duel bepaalde. De beginfase veel veelbelovend, met twee aanvallende elftallen die naar creatieve oplossingen zochten. Tot de elfde minuut. Adrian Ilie trok de bal het strafschopgebied binnen, waar Moldovan met het hoofd luttele centimeters tekort schoot voor de 1-0.

Na dat heikele moment besloot de Colombiaanse ploeg om te schakelen naar een andere tactiek: die van de vertragende acties. Het korte en bedachtzame gemanoeuvreer ligt de Zuid-Amerikanen meestentijds wel, maar gisteren was het effect averechts. De pupillen van Iordanescu waren best tevreden met die omzichtige benadering. Zoals het liep vervulde Roemenië de rol van de krokodil: gewoon de kleur van de omgeving aannemen, geduldig wachten, net doen alsof je niet aan het tafereel meedoet en dan, in een flits, de dodelijke beet toedienen.

Zo ging het eigenlijk de hele wedstrijd. Onder aanvoering van de routiniers Carlos Valderrama, Freddy Rincon en Faustino Asprilla probeerde de Colombianen op de rugby-manier meter voor meter op te schuiven naar het doel van Stelea, een eindstation dat ze maar zelden in het vizier kregen. Het ontbrak de ploeg aan een speler die op het cruciale moment een versnelling in huis had. De gemiddelde leeftijd speelde daarbij een belangrijke rol. Carlos Valderrama is nog altijd een kleurrijke man, maar uitsluitend vanwege zijn uitbundige haardracht. Dat bondscoach Gomez de 36-jarige middenvelder tot het einde van de wedstrijd liet staan, tekent de personele armoede van zijn selectie. Het veroveren van een plaats in de tweede ronde lijkt -net als in Amerika - te veel gevraagd. Het middelmatige elftal mag hopen dat een voortijdige terugreis niet weer gevolgd wordt door een geweldsspiraal. Vier jaar geleden was de moord op Escobar de trieste climax van een reeks incidenten.

Voor Roemenië is er meer hoop. Ook de Oost-Europeanen zijn bepaald niet piepjong meer, maar de chemie van het elftal is goed. Dat bleek al in de kwalificatiereeks naar het WK: met negen overwinningen en één gelijkspel in de overbodige slotwedstrijd tegen Ierland was het land van alle Europese kandidaten als eerste zeker van deelname.

De aanvallen werden gisteren vaak opgezet vanaf de flanken, waar Hagi, en vooral Munteanu, de tegenstoten inleidden. Door de alerte reacties van doelman Farid Mondragon - hij weerstond doelpogingen van Ilie en Moldovan - bleef het lang 0-0. In de slotminuut van de eerste helft viel de beslissing. Ilie liet Serna achter zich en lobde de bal in de verste hoek. Het weerwerk van Colombia na rust oogde zielig. De enige (kleine) kans was een schot van Rincon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden