Roemenen mogen stemmen over dubbeldik verbod op homohuwelijk

Een non passeert een muurschildering die oproept tot een boycot van het referendum over de definitie van een huwelijkBeeld EPA

Wat moet de definitie van een huwelijk zijn? Mag dat uitsluitend een verbintenis zijn tussen een man en een vrouw? Daarover stemmen de Roemenen dit weekend in een referendum.

De huidige Roemeense grondwet bepaalt dat bij een huwelijk sprake is van een verbintenis tussen twee echtgenoten. Dat is de Coalitie voor Families al jaren een doorn in het oog. Het samenwerkingsverband van tientallen religieuze en conservatieve organisaties vreest dat deze definitie de weg kan vrijmaken voor het homohuwelijk, ook al is een verbintenis tussen gelijke seksen in Roemenië vooralsnog bij wet verboden. Een paar jaar geleden probeerde deze coalitie al een volksraadpleging te organiseren. Destijds waren onder andere de grote politieke partijen tegen. Maar bij de recente nieuwe poging kregen de organisaties hulp. Niet alleen de invloedrijke Roemeense orthodoxe kerk maar ook de socialistische regeringspartij, de PSD, ondersteunde het initiatief. Ook het grondwettelijk hof gaf toestemming.

Afleidingsmanoeuvre

Volgens critici gebruikt de socialistische partijleider Liviu Dragnea het referendum als afleidingsmanoeuvre. Het zou de aandacht verschuiven van het debat over wijdverbreide corruptie in Roemenië, waarin de PSD regelmatig negatief figureert. Woede over corruptie lokt regelmatig massale protesten uit. Dragnea zelf werd eerder dit jaar veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf omdat hij onterecht overheidssalarissen voor twee mensen zou hebben geregeld.

De regering lijkt er in elk geval alles aan te doen om een ‘ja’ te stimuleren. Al bij een opkomst van 30 procent van de stemgerechtigden is de volksraadpleging rechtsgeldig. De Roemenen krijgen bovendien twee dagen de tijd om hun stem uit te brengen. Een expliciet stemadvies gaf de partijleider hen in de aanloop naar het referendum ook nog mee. “Met heel mijn hart zeg ik ja”, zei hij. Wat de uitkomst van dit referendum ook zal zijn, het heeft de polarisatie in het land tussen conservatieve en progressieve krachten nu al vergroot. Tegenstanders vrezen dat het homofobie zal aanwakkeren.

Brussel is kritisch

De stembusgang zorgt eveneens voor spanningen in Brussel. De socialistische collega’s van de PSD in het Europees Parlement zijn niet blij met het referendum dat indruist tegen hun idealen. De ontwikkelingen in Roemenië worden in Brussel al een tijdje op de voet gevolgd. Zo zei Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, deze week nog bezorgd te zijn omdat Roemenië na aanvankelijke vooruitgang “nu weer een stap achteruit zet”.

De Commissie komt binnenkort met een rapport over de rechtsstaat in Roemenië. Timmermans waarschuwde dat de Commissie niet zal aarzelen maatregelen te nemen. Ook de liberale leider Guy Verhofstadt waarschuwt Roemenië ‘niet de weg van Hongarije en Polen op te gaan’.

Lees ook:

Eerste vrouwelijke premier zal Roemenië geen vernieuwing brengen

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft Viorica Dancila aangewezen als het nieuwe hoofd van de regering. Voor het eerst wordt Roemenië bestuurd door een vrouw. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar dat is slechts een formaliteit.

Australië stemt in met homohuwelijk

Het Australische parlement heeft, na een langdurig en fel nationaal debat, het homohuwelijk goedgekeurd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden