Roemeense gedetineerden publiceren zich de cel uit

Roemeense gevangenissen huisvesten de laatste jaren opvallend veel schrijvers. Sinds 2013 zijn meer dan vierhonderd 'wetenschappelijke boeken' vanuit de cel geschreven. In 2012 waren dit er slechts zeven.

De stijging is te verklaren doordat in de strijd tegen corruptie veel hoogstaande politici en zakenmensen zijn veroordeeld. Zij hebben in het schrijven van boeken een handige manier gevonden om hun celstraf te verkorten. Voor elk wetenschappelijk werk dat een gedetineerde schrijft, mag hij dertig dagen van zijn verblijf aftrekken. Deze regeling stamt uit de Sovjetperiode en is bedoeld voor academici die geen zware arbeid konden verrichten.

Het Roemeense Anticorruptie Bureau (DNA) onderzoekt het wetenschappelijke gehalte en echtheid van de boeken, die in onderwerpen variëren van voetbal tot vastgoed. In veel gevallen is het niveau twijfelachtig. Enkele boeken zijn zelfs binnen een paar dagen tijd geschreven, soms ontstijgt het werk niet het niveau prentenboek. Zo schreef Marina Popovici, veroordeeld voor het witwassen van geld bij een overheidsinstelling, het boek 'Prachtig gekleurde edelstenen'. In veel gevallen is het knip-en-plakwerk uit andere onderzoeken overduidelijk.

Toch is het best moeilijk om te frauderen vanuit de cel. Gevangenen hebben meestal geen toegang tot het internet, of een bureau om aan te schrijven. Het DNA gaat er dan ook van uit dat de schrijvers hulp krijgen van kennissen buiten de gevangenis.

Jan Willem Bos, vertaler van Roemeense literatuur, heeft de gevangenisboeken nog nooit in de betere boekhandel gezien. Volgens hem hebben de publicaties wel voor een kleine crisis in de academische wereld gezorgd.

"Gerenommeerde academici, ook van de Universiteit van Boekarest, gaven hun fiat om deze werken als wetenschappelijk te bestempelen. Op het internet is een 'lijst van schaamte' gepubliceerd met hoogleraren, uitgevers en rechters die aan deze fraude meewerkten."

Onder de schrijvende gevangenen bevinden zich enkele grote namen. Zo kon voormalig Europees Parlementslid en zakenman Gigi Becali dankzij vier boeken 120 dagen eerder van zijn vrijheid gaan genieten. De multimiljonair schreef persoonlijke verhalen over zijn tijd als eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest en zijn pelgrimstocht naar een heilige berg in Griekenland.

"Dat hij de boeken heeft geschreven om eerder vrij te komen ontkent hij niet. Maar hij zal nooit toegeven dat zijn werk niet wetenschappelijk is. Met droge ogen stelt hij dat zijn boek 'De berg Athos' beter is dan alles wat Andrei Ple¿u, een van de grootste Roemeense filosofen, ooit schreef."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden