Roel Boomstra stoft de damborden af

interview | Talent wil in Emmen wereldkampioen worden. Titel moet 'het leukste spel' weer populair maken.

Al jaren wordt dammer Roel Boomstra (22) gezien als opvolger van zijn leermeester Ton Sijbrands, de tweevoudig wereldkampioen. "Het is nu mijn taak dat te bewijzen", zegt de leerling aan de vooravond van het WK in zijn woonplaats Emmen.

Boomstra kreeg de uitzonderlijke prestaties van Ton Sijbrands en Harm Wiersma wel mee, maar zijn voorbeeld was Alexander Tsjitsjov. "Dat was om de simpele reden dat hij tien keer wereldkampioen was. Beter kon niet, hij moest de beste zijn. Russen spraken sowieso meer tot mijn verbeelding, misschien omdat ze verder van me af stonden. Nu zie ik het meer als: elke wereldkampioen heeft enorm veel bijgedragen aan het spel."

Dat laatste wil hij zelf ook. Wereldkampioen worden is het onbescheiden doel waarmee Boomstra zichzelf al als jeugddammer opgezadelde. Als hij daarmee het stof van de ongebruikte damborden in de Nederlandse huiskamers kan vegen, is dat mooi meegenomen. Hij hoopt op een cultuurverandering.

Voor een deel denkt hij dat al te hebben gedaan. "In 1984 hadden wij met Harm Wiersma voor het laatst een wereldkampioen. Toen ik als topsporter begon, miste ik de winnaarsmentaliteit. Er werd gezegd: Die Russen zijn te goed voor ons. Als we de top-acht maar halen, dan krijgen we de A-status en kunnen we ervan leven.

"Nu is dat anders omdat ik uitspreek dat ik wereldkampioen wil worden. Dat heeft iets losgemaakt. De jeugd durft ook grote plannen uit te spreken. Het talentenprogramma van de bond loopt goed, er worden medailles gewonnen. Op termijn is die mentaliteit goed voor het Nederlandse dammen."

Volgens Boomstra is ook een omslag bij de ouderen nodig. Dammen zou een stoffig imago hebben, volgens de jonge kopman valt dat reuze mee. "Iedereen die ik zeg dat ik topdammer ben, vindt dat interessant. Uitgerekend dammers dragen dat niet uit. Net als bij voetbal moet er mooi worden gewonnen. Ik hoor te vaak dat dammen niet populair is, niet cool. We moeten uitdragen: dit is het leukste spel dat er is.

"Op het gebied van apps is een wereld te winnen. Het is niet makkelijk om een dam-app te downloaden om tegen anderen te spelen. Slechts een aantal spelers is professioneel met dammen bezig, de mensen eromheen zijn vrijwilligers. En er is geen geld, dan zit je in een vicieuze cirkel die moeilijk is te doorbreken. Er zijn goede initiatieven, bijvoorbeeld in Hoogeveen, waar ze een enorme jeugdafdeling hebben. Maar houd die maar eens op gang met vijf vrijwilligers."

Met een door NOC-NSF gesteund topsport- en talentenprogramma ontworstelt het topdammen zich enigszins aan die problemen. "Ik denk niet dat ik zover was gekomen als die programma's niet bestonden." De parttime student natuurkunde leeft van zijn A-status, heeft een fulltime bondscoach (oud-topdammer Rob Clerc) als klankbord en krijgt vergoedingen voor training en mentale begeleiding.

Een breed scala van topspelers heeft zich over Boomstra ontfermd. Nu werkt hij intensief samen met Ton Sijbrands, een van de grootste dammers uit de historie. "Het werkt in mijn voordeel dat ik veel verschillende trainers heb. Daardoor heb ik niet één duidelijke stijl. Ik ben theoretisch goed onderlegd, in openingsvarianten kom ik met nieuwtjes. Ik heb een heldere stijl, maar kan me ook prima redden in gecompliceerde standen. Ik ben een diverse speler, aanvalsgericht, actief. Mijn grootste kwaliteit is kennis, ik weet van de huidige topspelers het meest van de late standen.

"Het is lastig geworden om trainers te hebben. Ik ben nu gelijkwaardig, of zelfs beter. Dat geldt niet voor Sijbrands, die voegt altijd iets toe, zijn niveau blijft hoog. Dat Ton niet nog succesvoller was (wereldtitels in 1972 en 1973, red.) lag niet aan zijn techniek. Wellicht dat er op mentaal gebied iets te winnen was. Zijn tijdsverdeling was lastig, hij had liever onbeperkte denktijd. Dan is Tsjitsjov praktischer ingesteld. Als hij een goede zet ziet, doet hij hem gewoon, of het nou de beste is, maakt hem niet uit."

Het meeste leer ik van de wereldkampioen, Alexander Georgiev. Acht titels in de laatste twaalf jaar, ongelofelijk. Ik zie ernaar uit om het tegen hem op te nemen. Hij heeft altijd nieuwe ideeën, ik ben benieuwd voor welke problemen hij mij gaat plaatsen. Ik ben op bepaalde gebieden zeker beter. Mijn stijl is helderder, hangt meer samen. Georgiev moet het hebben van geniale momenten. Als ik die onder controle kan houden, dan maak ik een redelijke kans."

"Mijn nieuwsgierigheid maakt het aantrekkelijk om tegen hem te spelen. Hij speelt ook altijd op winst. Als iemand van mij wil winnen, ben ik gemotiveerder. Nu ik de status van wereldtopper heb, spelen de meesten heel voorzichtig tegen mij. Ze gaan ervan uit dat ze tegen mij remise spelen en van anderen winnen. Zo werkt het op een toernooi: met zes winstpartijen en dertien remises heb je goede kansen om wereldkampioen te worden."

Aanvankelijke zou het WK in China zijn. Boomstra geeft toe 'dat het iets sneus heeft' om te zeggen het in Emmen is. "Zeg je China, dan is de reactie: wauw. Maar mocht het lukken, dan is er natuurlijk niets mooiers dan hier. Aanvankelijk dacht ik dat het niet uitmaakte, nu zie ik spelen in Emmen als voordeel. Het organiserende land krijgt twee deelnemers en een begeleider extra. We hebben een leuk team. Met Wouter Sipma als medestudent, sparringpartner en vriend erbij, ben ik in een beter humeur."

Boomstra zal in het spelershotel verblijven, ofschoon hij op tien minuten lopen van de speelzaal woont. "Als je in zo'n toernooi zit, in een cocon, is het raar om in aanraking te komen met het dagelijks leven. Niets telt buiten dammen. Tijdens het toernooi heb ik ook weinig contact met mijn moeder. Ze leeft mee, dat vind ik prima, maar ze begrijpt dammen niet echt. Het is ook lastig voor haar, wat moet ze tegen mij zeggen na een nederlaag? Dan heeft ze de neiging om te zeggen: het is maar een spelletje. Dat is het voor mij dus niet."

Boomstra stond op het punt in 2010 als jeugdspeler de wereldtop te bestormen, toen zijn vader Henk overleed. Hij was weliswaar geen dammer van clubniveau, maar hij volgde zijn zoon intensief en vond het een uitdaging om een dam-computerprogramma te maken.

Er valt een lange stilte als wordt gevraagd hoe het overlijden van zijn vader hem als dammer heeft beïnvloed. "Het was persoonlijk natuurlijk lastig. Maar ik ben altijd erg gericht op de toekomst. Nina Hoekman was een van mijn trainers, ze is vorig jaar overleden. Ik zou kunnen wensen dat het anders was, maar ik kan er niets aan veranderen."

Boomstra heeft zijn vader trachten te helpen met het programma omdat bij het beoordelen van standen menselijke invloed nodig is. "Dat was moeilijk. Bij mij is dammen vooral intuïtie. Als ik iets zie, dan weet ik binnen een halve seconde of het goed of slecht is. Moet ik uitleggen waarom, dan is dat niet makkelijk. Mijn eerste reactie is: het is nu eenmaal zo, dat voel ik, klaar. Maar daar heeft een computer niets aan."

"Dat programma was best sterk, het heeft zelfs een toernooi gewonnen. Een competitie met computers is leuk. Je mag gewoon praten met elkaar, er is geen stilte nodig zoals bij ons. Veel praktischer eigenlijk. Je hoeft alleen te doen wat de machine aangeeft.

"Computerprogramma's zijn veelgebruikte hulpmiddelen voor topspelers, maar ertegen spelen is niet leuk. Ze hebben een typische stijl. In de eerste 25 zetten lopen ze licht nadeel op, want ze weten niet welke kant ze op moeten. De schade repareren ze later, in het eindspel kan geen mens ertegenop. Alle standen met acht schijven zijn bekend. Voor een mens is dat het moeilijkste onderdeel van het spel. De computer zegt: dit is gewonnen, je moet die zet doen."

undefined

Georgiev loopt warm met wereldtitel in tweekamp

Vorig weekeinde werd de Rus Alexander Georgiev in het Turkse Izmir voor de achtste maal wereldkampioen dammen door in een tweekamp Jean Marc Ndjofang uit Kameroen te verslaan. Vanaf morgen verdedigt hij in Emmen die titel in een toernooi dat met twintig deelnemers drie weken zal duren.

De tweekamp had eigenlijk vorig jaar moeten worden gespeeld. Maar zoals vaak in het dammen is het lastig om tweekampen en toernooien op het hoogste niveau onder te brengen. "Een tweekamp een week voor een loodzwaar toernooi, dat kan niet goed zijn", meent Roel Boomstra. "Maar in zekere zin is een match belangrijker, daar staat ook meer prijzengeld op het spel. Ik kan me voorstellen dat dat meespeelde, en hij dit op de koop toeneemt."

In Izmir viel tussen de twee deelnemers 20.000 euro te verdelen. In Emmen is dat 25.000 euro over twintig dammers. De wereldkampioen verdient 6500 euro.

Voelt Boomstra zich kansrijker, door de extra inspanning die Georgiev heeft moeten leveren? "Hij heeft een week hersteltijd. Misschien doet hij het expres, zodat hij goed is ingespeeld. Ik ga ervan uit dat hij in topvorm is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden