Roekeloos AZ kansloos tegen PSV

PSV was gisteravond bij AZ zo veel beter (0-3), dat de verliezende trainer Gerard van der Lem met een opvallend enthousiasme de wedstrijd de wedstrijd liet. Tegenover de media deed hij een bijna hartstochtelijk beroep om steun voor collega Erik Gerets na diens bijzondere hoofdrol aan het eind van PSV-Bayern München.

Jarenlang was Van der Lem bij Ajax en Barcelona in de leer bij Louis van Gaal. Gisteren kroop hij even in de huid van de man die er een sport van heeft gemaakt vertegenwoordigers van de media uit te dagen.

Net nadat Gerets had gezegd dat hij 'gedeeltelijk een beetje spijt heeft' van het tumult dat vorige week mede door zijn toedoen ontstond, richtte Van der Lem zich in de perskamer van AZ tot het journaille.

Alsof men Van Gaal hoorde spreken, zo heftig vroeg de in de eredivisie als hoofdtrainer debuterende Amsterdammer om tenminste begrip voor Gerets. ,,Wat dachten júllie dan, toen Matthüus na die zware overtreding van Jeremies op Bruggink nog de moed had verhaal bij de grensrechter te gaan halen?''

Van de pennenridders die woensdag in Eindhoven in het stadion waren, kreeg Van der Lem niet de support voor de Belg die hij van hem wel krijgt. De ene journalist zei het onverantwoordelijk te vinden een met allerlei rotzooi gooiend stadion nog eens extra op te jutten. Een volgende zei dat het geen pas geeft wanneer assistent-trainer Ernie Brandts zijn middelvinger toont aan de bank van Bayern.

,,Ach, wat kan jou het ook schelen wat die gasten schrijven'', zo werd Gerets door zijn niet-begrijpende collega in het oor gefluisterd. ,,Dat kan me dus wel wat schelen'', antwoordde de boze Belg.

Superieur voetballen in de Alkmaarderhout (0-3) en dan toch weer vooral over PSV-Bayern München praten. Erik Gerets deed het gisteren met enige tegenzin.

Gerets begrijpt maar al te goed dat het laatste woord over de kwestie nog niet is gezegd. Hij zal rekening houden met een stevige schorsing van de Europese voetbalunie; zeker nu hier van Duitse kant op aangedrongen is.

Het is al bij al een best wel enigszins gevaarlijke kwestie, nu het naderende EK-voetbal in Nederland en België niet alleen een legioen voetballiefhebbers boeit, maar ook allerlei warhoofden die voetbal in bijna letterlijke zin als oorlog beleven. Kan, om maar eens wat te noemen, Lothar Matthüus straks in de twee landen waar de voetbal-politie zo vaak uit vorm is, nog op een normale manier spelen voor Duitsland?

Gerard van der Lem en Erik Gerets zullen het waarschijnlijk geen probleem vinden dat dit vermoedelijk niet kan. Dat is hun belevingswereld Matthüus' eigen schuld, want Herr prof. dr. Schwalbe maakt zich tenslotte al twintig jaar onmogelijk op de velden.

AZ-PSV dan. AZ heeft de naam 'een leuke ploeg' te zijn. Het accent ligt op de aanval. Dat was al zo onder Wim van Hanegem - de ex-trainer die gisteren als analyticus voor Canal Plus aanwezig was - dat is ook zo onder Gerard van der Lem.

AZ speelt met echte buitenspelers, achterin één op één en met een creatief middenveld. Het gekke is dat buitenshuis bijna alles wordt gewonnen en voor eigen publiek bijna alles wordt verloren.

Van der Lem blijft niettemin lachen. Hij heeft een vrolijke aard en bovendien weet hij dat de kwaliteit van zijn selectie van dien aard is dat voor een nieuwe degradatie naar de eerste divisie niet gevreesd hoeft te worden.

Iets anders is dat de aanvalslust van AZ wel eens roekeloze kantjes heeft. Het zou normaal zijn om enige extra zekerheid in te bouwen wanneer met PSV de twee beste aanvallers van de eredivisie op bezoek komen. Niets hiervan. Opdam speelt tegen Nilis en Wijker tegen Van Nistelrooy.

Een corrector is er niet, want de vrije man is Buskermolen en die is in de eerste plaats een extra middenvelder. Zelfs PSV doet het anders. Bij PSV zijn Faber, Nikiforov en Heintze de tegenstanders van respectievelijk Huiberts, Bosman en Boussatta en is Addo het slot op de deur. ,,PSV geeft geen kans weg'', aldus Van der Lem.

PSV speelde bij AZ geconcentreerd, met de overtuiging dat een nieuw kampioenschap in de maak is en ook weer doeltreffend. De voor Nilis ingevallen Bruggink maakte het laatste en ook het mooiste doelpunt. Hij draaide de bal in een reflex, maar even goed bewust, in de bovenhoek.

Eerder had Van Nistelrooy een intikkertje gekregen en vervolgens de hulp van twee AZ-ers; eerst liep hij Wijker er uit, vervolgens gaf half-malig Oranje-doelman Moens niet thuis toen van hem een reactie op een schot van ruime afstand in de verre hoek werd gevraagd.

Voor PSV was het vooral een aangename oefening op weg naar Valencia, waar woensdag naar het strohalm-kansje van degradatie uit de Champions League naar de Uefa Cup wordt gemikt. Voor Van Nistelrooy waren er de competitiegoals zeventien en achttien. Hij jaagt duidelijk op het eredivisierecord van - daar is-ie weer - Coen Dillen. Precies 43 jaar geleden eindige deze schutter op 43 stuks. Na tien ronden stond hij pas op vijf doelpunten, Van Nistelrooy heeft er nu al dertien meer dan die PSV'er van weleer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden