Roeisters grossieren in stommiteiten

TAMPERE (ANP) - Een zeperd, een bronzen medaille en ontelbare tranen waren gisteren het resultaat van de eerste twee finales bij de wereldkampioenschappen roeien met Nederlandse deelneming.

Het goud van de vier-zonder-stuurvrouw spatte uiteen toen Marleen van der Velden met haar riem in de afbakening van de baan verstrikt raakte. Annette Bogtstra won brons in de lichte skiff waar ze op goud rekende. De vier huilden hun boot vol, Bogststra liet haar tranen stromen tegen de borst van haar coach Clarion Wegerif.

De eerste finaledag op de roeibaan in het Finse Tampere bracht wel het eerste eremetaal voor Nederland, maar toch raakte de stemming in mineur. Elien Meijer van de vier-zonder-stuurvrouw die de wereldtitel van Indianapolis verdedigde, legde haar ongeloof uit. “Wat er gebeurde, bestaat niet. Marleen van der Velden bleef met haar riem in de ballen van de baanafzetting hangen. We lagen een beetje scheef, dat wel. Ineens was alles over. Als je dit droomt, word je badend in het zweet wakker en weet je: dit gebeurt nooit.”

Op honderd meter van het einde ging alles verloren voor de vier (Van den Herik, Meijer, Van der Velden en Hoks). De ploeg voer de gehele race als tweede achter het Amerikaanse kwartet. “We hadden natuurlijk onze eindsprint nog”, vertelde Meijer verder, “maar ik moet toegeven, toen we de sprint inzetten, vond ik het al niet zo soepel gaan als anders.”

Meijer verwachtte persoonlijk de ramp pas later te kunnen verwerken. “Dat gaat zeker nog komen”, wist ze, “het is nu nog zo onwerkelijk”.

Annette Bogtstra tekende voor de WK in Tampere voor een bronzen medaille. Gaandeweg het toernooi kreeg ze de indruk dat de wereldtitel binnen haar bereik lag. Na de derde plaats, en de huldiging met brons, was ze dan ook helemaal niet blij. “Ik had nu kampioen kunnen zijn.”

Bogtstra verknoeide haar kans op goud zelf met een kanjer van een snoek bij de start. “Nooit eerder heb ik zo'n vreselijke misslag gemaakt”, wist ze te vertellen. “Nooit. En nu wel, uitgerekend op zo'n moment”.

De aankomende dierenarts uit Gouda lag gelijk een bootlengte achter de Australische Rebecca Joyce en de Française Catherine Muller. Ze kon het gat niet meer dichten, al zette ze nog wel aan na 1500 meter. Bogtstra hield zich na afloop een kwartiertje flink, maar in de omhelzing met haar coach kwamen de emoties over de gemiste kans los.

Zo was het geen feestelijke eerste finaledag voor Nederland met twee starts op de niet-olympische nummers. Vóór de twee finales was er al de uitschakeling in de uitgestelde halve finale van de lichte vier-zonder-stuurman, opnieuw voorgeslagen door Mark Emke. Door de vijfde plaats was de olympische droom onmiddellijk uit. Daardoor kwam oranje in de C-finale terecht. In de B-finale voor de plaatsen 7 tot en met 12 was er namelijk nog een kwalificatiekans voor Atlanta geweest. Op de finishlijn echter hield het Russische viertal Nederland uit de B-finale.

De Verenigde Staten boekten de meeste successen in de tien niet-olympische disciplines, waarvan de finales gisteren al waren geprogrameerd. De Amerikanen pakten drie gouden medailles en voegden daar nog een bronzen aan toe. Australië en Italië wonnen twee titels. Groot-Brittannie, Denemarken en Oostenrijk één. Het sterke Amerikaanse optreden is een revanche voor de povere vertoning van vorig jaar in eigen land waarop 24 verschillende onderdelen slechts één keer goud werd gewonnen, in de acht. Vandaag en morgen zijn de veertien finales op de olympische onderdelen. Nederland komt uit in zes van die finales.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden