Roeier roeit voor hereniging met dochter

De eenzame roeitocht van Californië naar Australië die de Brit Andrew Halsey probeert af te leggen, is meer dan een poging de eigen grenzen te verleggen. Halsey, die al negen maanden op zee is, hoopt met de reis bekendheid te verwerven, waardoor hij uiteindelijk in contact met zijn dochter zou kunnen komen. Halsey heeft zijn nu vijftienjarige dochter Brittany niet meer gezien sinds het kind een klein meisje was dat samen met haar moeder in de Amerikaanse staat Iowa woonde. Sindsdien is hij op zoek naar zijn ex-vrouw en het kind. Halsey hoopt nu dat hij met zijn overtocht zo beroemd wordt dat Brittany hem vindt in plaats van andersom.

Aanvankelijk dacht Halsey de 12000 kilometer lange tocht van San Diego naar Sydney in acht maanden af te leggen. Maar hij is nu, na negen maanden, met zijn boot de Brittany Rose nog ruim 8000 kilometer van zijn eindbestemming verwijderd.

Tot drie keer toe zond Halsey noodsignalen uit, waardoor koopvaardijschepen in de buurt gedwongen waren een omweg te maken om hem op te pikken. Halsey overtuigde zijn redders ervan dat de signalen per ongeluk waren uitgestuurd. Nadat hij van de bemanning van het schip een voorraad voedsel voor een maand of een slof sigaretten had gekregen, voer hij weer verder. De voormalige metselaar is een kettingroker en liefhebber van sterke drank.

Halsey's voedselvoorraad zal half april op zijn. Ook de accu van zijn satellietnavigatie-apparaat zal dan leeg zijn. Het thuisfront probeert nu een bedrag van 25000 dollar (56000 gulden) bijeen te brengen om hem opnieuw te bevoorraden. Na het laatste scheepscontact met Halsey in januari is er geen directe communicatie met hem geweest. Een palmtopcomputer voor het versturen en ontvangen van e-mail begaf het in oktober.

Halsey lijdt aan epilepsie. Zijn missie is deels bedoeld om te bewijzen dat epilepsiepatiënten tot veel in staat zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden