Roeien met de meiden die je hebt

Ilse Paulis (l) en Maaike Head haalden afgelopen zomer in Rio goud in de lichte dubbeltwee. Beeld ANP
Ilse Paulis (l) en Maaike Head haalden afgelopen zomer in Rio goud in de lichte dubbeltwee.Beeld ANP

Op weg naar de volgende Zomerspelen krijgen jonge roeisters de kans, terwijl de oude garde even iets anders kan doen.

Fred Buddenberg

Na de historische prestatie in Rio van de vrouwen, met een gouden en een zilveren medaille, heeft Josy Verdonkschot koers gezet richting Tokio, waar over 1241 dagen de Olympische Spelen van start gaan. De bondscoach van de roeisters is druk doende met het inpompen van nieuw bloed in zijn selectie. Tevens geeft hij in dit na-olympisch jaar leden van de ‘oude garde’ de kans om sociaal en maatschappelijk reparatiewerk te verrichten.'

Veel van zijn selectieleden hebben de afgelopen twee jaar, in voorbereiding op de Spelen van Rio, hun studie of maatschappelijke carrière op een laag pitje moeten zetten. Zij krijgen nu van Verdonkschot de gelegendheid om die schade in te halen. “Als coach moet je niet alleen oog hebben voor de sportieve prestatie”, zegt Verdonkschot telefonisch vanuit Sevilla, waar hij met een aantal roeisters op trainingskamp is.

“Ik heb bijvoorbeeld een verloskundige en een afgestuurd arts in de groep. Zij moeten voor hun BIG-registratie een aantal uren halen, want anders raken ze die registratie kwijt. Olivia van Rooijen, een roeister uit de acht, was al drie jaar bezig met afstuderen. Ze heeft nu van september tot en met februari haar studie afgerond. Door rekening te houden met andere activiteiten vergroot je de kans dat ze langer doorgaan met roeien.”

Maatschappelijke carrière

In de cyclus naar Tokio moet Verdonkschot (60) het voorlopig stellen zonder Maaike Head, met Ilse Paulis olympisch kampioen in de lichte dubbeltwee. Head gaat zich toeleggen op haar baan als arts. Van een definitief afscheid is volgens Verdonkschot nog geen sprake. “We beschouwen het als een sabbatical. Als Maaike straks kiest voor haar maatschappelijke carrière heb ik daar volledig begrip voor. Roeien is geen professionele sport.”

Verdonkschot verwijst naar april 2013 toen hij Head vroeg om met Paulis te gaan voor een medaille in Rio. Head (33) was in de jaren daarna druk bezig met het lopen van co-schappen. “Ze was toen ook heel beperkt inzetbaar, maar veroverde met Ilse in Rio wel het goud.” Een herhaling van dat scenario acht het erelid van de roeibond niet onmogelijk. “Ze blijft welkom in mijn groep.”

Nieuwe roeisters

Inmiddels is Verdonkschot bezig om nieuwe roeisters in de groep te integreren. Paulis, het 23-jarige maatje van Head in Rio, is nu in Sevilla met onder meer Marieke Keijser (22), die op de WK onder 23 wereldkampioen in de skiff werd, en met Amber Kraak (22) die met Anne-Maria Schonk (21) de jeugdwereldtitel in de lichte dubbeltwee won. “Ik heb ook een meisje van 18 en een van 19 bij de groep gehaald. Er zijn veel goede jonge meiden.”

Wat Verdonkschot in dit na-olympische jaar wil is de oude groep zoveel mogelijk behouden en jonge mensen opleiden. Op die manier hoopt hij een competitieve groep te smeden voor Tokio 2020. Van de negentien Rio-gangers is Head nu voorlopig (?) afgehaakt en zijn er drie definitief gestopt: Claudia Belderbos, Chantal Achterberg en Wianka van Dorp.

Voorzichtig

De succesvolle bondscoach, die na de Spelen van Rio in de belangstelling stond van de onder meer de Chinese en de Italiaanse bond, wil het ‘jonge spul’ voorzichtig brengen. Hij neemt hen mee naar de EK van eind mei in het Tsjechische Racice en naar de wereldbeker in Luzern in juli. Maar voor de WK, eind september in het Amerikaanse Sarasota, valt hij terug op de oude garde.

“Het trainingsjaar is begonnen op 1 september”, legt Verdonkschot uit. “Als ik die jonge meiden meeneem naar de WK, dan hebben zij een jaar van dertien maanden. Dan is de kans groot dat ze opgebrand raken. Nu geef ik ze na Luzern en de WK onder 23 vier weken vrijaf. Daarna ga ze weer in training en sluiten ze in oktober aan bij de groep die naar de WK is geweest. Dan gaan we werken aan de groep die in Tokio op olympisch niveau moet zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden