Rode windmolens moeten het gaan maken

“Nu zijn we net aan die witte dingen gewend, en dan gaan ze weer over op rood.” Mevrouw de Jong uit Sexbierum is van de nieuwe plannen van energiemaatschappij NUON in de war. Aan het einde van het jaar worden op het oude SEP-windmolenpark twaalf nieuwe windmolens geplaatst.

BIJDRAGE: ANDREA BOSMAN; IVO LANDMAN; CHRISTEL PIEPER

Daarvoor heeft de energiemaatschappij voor een unieke kleurstelling gekozen. Dit maal niet in maagdelijke wit maar in opvallend rood. “Rood geeft een extra dimensie aan de molens. De kleur geeft meer diepte en ik denk dat dat het mooiste effect heeft voor het landschap,” vertelt Gerrit van Someren van het NUON.

Voordat de keuze op rood viel is er onderzoek gedaan. “Logischerwijs denkt iedereen aan groen. Dat bleek zo tegen te vallen, het vloekte min of meer met de omgeving. Blauw bleek ook niet zo mooi, dus kwamen we al snel op rood. Maar dan wel dieprood.” De windmolens komen niet naast elkaar maar in een speciale visgraad-opstelling, waardoor er een meer diepte ontstaat. Door de keuze van de opstelling en de kleur hoopt Van Someren dat windenergie een beter draagvlak krijgt bij de bevolking.

“Natuurlijk is windenergie een milieu-vriendelijke manier van energiewinning. Maar zelf naast een windmolen wonen of er een aantal in de buurt krijgen roept bij bewoners nogal eens protesten op. Vooral het bezwaar van de horizonvervuiling wordt ook wel als argument gebruikt. Op deze manier hopen we dat mensen zien dat ook wij met het landschap bezig zijn.”

In de toekomst moeten er bij de twaalf molens ook een informatiecentrum voor bezoekers komen. Daarbij gokt het bedrijf op duizenden belangstellenden. Dit kunnen zij afleiden uit de bezoekersaantallen van het bezoekerscentrum in Lelystad. “Wij gaan daar alleen open op verzoek. Per jaar komen er zo'n vijftienduizend mensen. Vooral uit het buitenland is er veel belangstelling.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden