Rode vlag voor Rode Doos

Het openingsconcert op de nieuwe, tijdelijke locatie van Muziekcentrum Vredenburg in december 2007 – Vredenburg Leidsche Rijn heet de locatie officieel – was een regelrechte ramp.

Nog afgezien van de lange files op de toegangswegen en op het parkeerterrein, viel ook het concert zelf grotendeels in het water. Viooldiva Janine Jansen kreeg in haar uitvoering van Mendelssohns Vioolconcert te maken met een onverwacht contrapunt van hamerende werklieden die paniekerig probeerden om vastzittende gehandicapten uit een invalidenlift te bevrijden.

Wie die avond het muzikale aandeel na de pauze niet wilde afwachten en van het onuitnodigende terrein pal naast de A2 wilde afrijden, kwam voor gesloten hekken te staan. Je voelde je gevangen in niemandsland. Het was geen best begin. We zijn nu ruim een jaar, een overspannen directeur en een verlies van 3,3 miljoen euro verder. Wat op die avond nog leek op een bizarre opeenstapeling van toevallige tegenslagen, is alleen maar erger geworden. De Wet van Murphy heeft de Rode Doos – zoals de locatie al snel genoemd werd – volledig in de greep.

Het gevarieerde concertseizoen van het oude Vredenburg werd één-op-één overgeplaatst naar de Rode Doos en naar de Leeuwenberghkerk op het bolwerk. Die laatste locatie draait redelijk goed, maar in de Rode Doos liet het publiek het afweten. Concerten werden wegens gebrek aan belangstelling afgelast.

Er werd van alles geprobeerd om een en ander aantrekkelijk te maken. De programmaboekjes van de Vrijdag van Vredenburg-omroepconcerten – dezelfde waarvoor in de ZaterdagMatinee 2,50 euro moet worden betaald – zijn gratis. Het parkeren is van 7 euro eerst teruggeschroefd naar 5 euro, en kost tegenwoordig niets meer.

Het mocht allemaal niet baten. De sloop van het oude Vredenburg liep een jaar vertraging op, omdat men was vergeten een sloopvergunning aan te vragen, en de bouw van het nieuwe Muziekpaleis is nog steeds niet begonnen vanwege bezwaarprocedures over onder andere een broedend vogelpaartje, en geruzie tussen de bespelers van het nieuwe gebouw. Dat zou eerst in 2010 worden geopend, maar die datum is naar eind 2012 verschoven.

Een adviescommissie oordeelde deze week vernietigend over de exploitatie, de organisatie, het personeel en de ambities van de Rode Doos. Er is stevig met de rode vlag gewapperd. Zo’n beetje alles wat er mis kón gaan, is misgegaan. De gemeente Utrecht heeft bij monde van cultuurwethouder Cees van Eijk (GroenLinks) 7 miljoen euro extra beloofd, maar van de 69 volledige banen moeten er tussen de 15 en 25 vertrekken. De nieuwe ad-interimdirecteur presenteert in april een nieuw plan van aanpak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden