Rode poon met cherrytomaatjes

Dit is de titel van het laatste boek van Onno H. Kleyn. In 'Heerlijk Italië' laat hij u -al lezende- proeven van al het goede dat Italië te bieden heeft. En dat is veel. Behalve dat de geuren, smaken en karakters van alle Italiaanse wijnsoorten worden beschreven, geeft het boek ook informatie, bijvoorbeeld over de beste producenten, per wijngebied. Naast wijn vindt u wetenswaardigheden over olijfolie, regionale specialiteiten, cultuur en korte recepten. Het boek eindigt met een uitgebreide culinaire woordenlijst. Kortom een leuk en praktisch boek om mee te nemen als u naar Italië reist, maar ook gewoon als u van lekker eten en drinken houdt. Uit de streek Campanië, waar ook de oorsprong van de pizza ligt, komt het volgende gerecht uit het boek: rode poon met cherrytomaatjes.

De rode poon is ook heel goed te vervangen door andere vis of door 500 gram visfilets. In het laatste geval wordt de baktijd gehalveerd.

Benodigdheden voor

vier personen:

1 rode poon van ruim 1 kg

1-2 tenen knoflook, gepeld

olijfolie

200 g cherrytomaatjes, doormidden gesneden

handvol bladpeterselie, gehakt

zout

Maak de vis schoon en wrijf hem van binnen en van buiten in met zout. Plet de knoflook met de platte kant van een mes en zet ze aan in een scheut olijfolie, in een pan waar straks de hele pan in past. Verwijder de knoflook zodra deze begint te kleuren en doe de tomaatjes in de pan met de peterselie. Breng alles aan de kook en leg de vis er bovenop. Doe een deksel op de pan. keer de vis na tien minuten voorzichtig en laat hem nog eens tien minuten garen. Breng de saus op smaak met zout en laat hem even afkoelen tot hij lauw is voordat hij geserveerd wordt.

PS. Een paar weken geleden schreef ik een recept voor palingtartaar. Een lezer vroeg zich af of ik wel weet dat de 'palingstand' achteruitgaat. In mijn recept ging ik echter uit van gekweekte paling. Een telefoontje naar het Nederlands Visbureau bevestigde mijn mening. In Nederland wordt, voor de handel, alleen gebruik gemaakt van kweekpaling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden