Rode ogen kikker

Voor het eerst in Sporthal Stedenwijk in Almere: de internationale reptielenbeurs Reptilia Almere. Slangen kameleons, hagedissen, amfibieën, schildpadden, met bijbehorende behuizing, lampen, exotische planten en noem maar op. Zondag 10-16u; euro5,-, tot 12 jaar euro3,50.

Gewaden

Museum Kunstpaviljoen in Nieuw Roden heeft ter gelegenheid van zijn jubileumexpositie 'Ja ik wil' tien ontwerpers van verschillende Nederlandse kunstacademies gevraagd een bruidsjapon te ontwerpen. Het moesten bruidsgewaden worden waarin een speciale visie op trouwen doorklonk, de japonnen moesten draagbaar zijn, en er mochten uitsluitend stoffen van weverij De Ploeg gebruikt worden.

Tien andere kunstenaars tekenden voor een huwelijksgeschenk, met 'bruikbaarheid' als beperkende voorwaarde. Het resultaat van dit alles is te zien tot en met 27/2. Het Kunstpaviljoen is open za en zo 13-17 uur.

Gorcumse boeken

Gorcum heeft al vijf eeuwen lang de reputatie van boekenstad. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werden vooral boeken uitgegeven van orthodox calvinistische signatuur.

Ook de Latijnse school zorgde voor een stroom publicaties. Op het literaire vlak waren er de Rederijkers, en de Gorcumse militair-dichter Johan van Paffenrode. De tentoonstelling 'Het Gorcumse Boek 1500-2000' gaat vooral ook terug naar de tijd van de 'Remonstrantse Twisten', en naar de relatie tussen Prins Maurits en Hugo de Groot, de voornaamste politiek denker van die dagen. De gravure-gedichten van Hugo de Groot hebben een aparte presentatie gekregen (- de boekenkist waarmee Hugo de Groot in 1621 zou ontsnappen, werd via een Gorcumse boekhandel verzonden). T/m 6 februari in het Gorcums Museum.

Textiel

De grote fabriekshal, de tufterij en de ververij van het Nederlands Textielmuseum in Tilburg zijn vanwege een grootscheepse herinrichting tijdelijk buiten bedrijf. Ter compensatie biedt het museum een halvering van de entreeprijs en extra demonstraties over bijvoorbeeld textielconservering, 3d-breien en printen. Bovendien zijn er dagelijks gratis rondleidingen (ma-vr 11.30 en 14.30u, za zo 14.30u). Eén zondag per maand is het museum gratis toegankelijk (www.textielmuseum.nl).

Ylcke

Een speurtocht naar sporen van het middeleeuwse 'goed Ylcke' dat een rol gespeeld zou hebben bij een nederzetting in de buurt van Gramsbergen: volgens Bewust Wandelen zijn heilige plekken, offerplekken, moedergodinplekken en dergelijke terug te vinden in het landschap. Donderdag 10.30-16u; euro9,-, inschrijven 0570-517046.

Verwey

Tweehonderd prenten van de meermalen bekroonde tekenaar Stefan Verwey - literaire cartoons uit de Volkskrant en politieke tekeningen uit De Gelderlander - zijn te zien in het Amsterdamse Persmuseum. De tentoonstelling 'Bekijk het even' duurt tot 20 maart; www.persmuseum.nl geeft toegang tot de gelijknamige webexpostie.

Zeekastelen

Cinemaritiem, het filmprogramma van het Maritiem Museum Rotterdam, heeft dit weekend een special, getiteld 'De bouw van een zeekasteel'. Het gaat om opnamen uit 1938 van de MS Oranje, het vlaggenschip van de Stoomvaart-Maatschappij 'Nederland', en een bouwfilm uit 1939-1947 over de Willem Ruys (later verkocht en omgedoopt tot Achille Lauro). Op beide dagen doorlopend te zien van 12- 16 uur (duur van de films resp. 2x40 minuten en 45 minuten).

Western

Tien jaar paardenspektakel Western Experience. Dus met veel extra's: Mexicaanse Charro's, Argentijnse Gauco's, vedetten als de Black Hills Country Band en Scooter Lee, indiaanse cultuur, pow-wow, 'ladies let's dance' en linedance extravaganza in drie hallen. Dit weekend in de Brabanthallen, Den Bosch (wwww.westernexperience.com).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden