Rode kruis niet religieus

Een beetje historisch besef zou veel mensen voor fouten behoeden. Neem nu de briefschrijver over het Rode Kruis als religieus symbool (Trouw, 12 december).

Herwijnen D.van Zee-van Arendonk

Op de lagere school (basisschool) hoorde ik al over Henri Dunant. Op 24 juni 1859 vond bij Solferino in Italië een bloedige veldslag plaats tussen de Fransen en Oostenrijkers. De Zwitserse burger Henri Dunant was getuige van dit bloedbad. Hij was verbijsterd, vooral door de ellende van de gewonden. In Castiglione, een klein plaatsje waar twee dokters woonden, werden 6000 slachtoffers binnengebracht. Hier pakte Dunant mee aan, samen met Oostenrijkers, Italianen, Duitsers en Engelsen.

De slag bij Solferino werd de aanleiding tot het oprichten van een vereniging, die niet alleen in oorlogstijd maar ook tijdens vrede veel leed weet te verzachten.

De naam van de Zwitser Henri Dunant is voor altijd verbonden aan deze vereniging, die als teken koos: het omgekeerde van de Zwitserse vlag, namelijk een rood kruis op een wit veld: het Rode Kruis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden