Rode Kruis mag pas morgen Homs in

Het is nog onbekend hoeveel mensen zich in Syrische stad bevinden en hoe zij er aan toe zijn

Het Rode Kruis mag niet eerder dan morgen in Baba Amr hulp verlenen, zo verklaarde de gouverneur van de Syrische provincie Homs gisteren. Dit meldde een woordvoerder van de hulporganisatie.

Al dagen probeert het Rode Kruis de wijk in de stad Homs binnen te gaan, nadat het leger van president Basjar Assad het opstandige Vrije Syrische Leger vorige week verjoeg. Het zou in Baba Amr niet veilig zijn voor hulpverleners, zeiden de autoriteiten: zo liggen er nog mijnen en boobytraps. Anderen zeggen dat de veiligheidsagenten van Assad nog niet klaar zijn met hun standrechtelijke executies. Er zijn (onbevestigde) berichten over arrestaties van jongens en mannen, een detentiecentrum en karrenvrachten dode lichamen.

Volgens hulpverleners is onbekend hoeveel mensen er zich nog bevinden, en in welke staat zij verkeren. Er zouden geen buitenlandse journalisten of andere waarnemers meer in de wijk zijn. Vluchtelingen uit Baba Amr zouden onder vuur zijn genomen in een andere wijk in Homs.

Het Rode Kruis en zusterorganisatie Rode Halve Maan konden gisteren wel voedsel, dekens en medicijnen uitdelen in dorpen nabij Homs. Vluchtelingen uit de getroffen delen van de stad hebben hun toevlucht gezocht in omringende gemeenschappen. Na Homs liggen de steden Rastan en Koesair, ook in de provincie Homs, nu zwaar onder vuur van de troepen van Assad, die alles op alles zetten om de protesten tegen zijn bewind neer te slaan. De opstand is nu bijna een jaar oud. Veel opstandelingen en ook deserteurs uit het leger bevinden zich in Rastan en Koesair, dichtbij de Libanese grens.

Na Rusland, dat eind vorige week instemde met een verklaring van de Veiligheidsraad waarin Syrië werd opgeroepen de mensenrechtengezant van de VN toe te laten, lijkt ook China zich in het internationale koor van verontwaardiging jegens Assad te voegen. Peking roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en toelating van humanitaire hulp. De VN en de Arabische Liga moeten bemiddelen bij onderhandelingen, aldus Peking, dat met Moskou nog steeds gekant is tegen buitenlandse militaire inmenging. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand al meer dan 7500 mensen omgekomen.

De Saoedische minister van buitenlandse zaken Saoed al-Faisal stelde gisteren dat de Syriërs het recht hebben zichzelf te verdedigen tegen het regime, maar de VS en andere westerse landen zijn huiverig voor het bewapenen van de rebellen.

De lichamen van de Franse cameraman Remi Ochlik en de Amerikaanse verslaggeefster Marie Colvin zijn inmiddels in Parijs aangekomen. De journalisten kwamen op 22 februari om tijdens beschietingen in Homs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden