orkaan update

Rode Kruis 'extreem bezorgd' over Haïti na orkaan

Een meisje in Haïti helpt haar moeder om modder uit hun huis te dweilen, na verwoestingen en overstromingen veroorzaakt door de orkaan Matthew. Beeld AP
Een meisje in Haïti helpt haar moeder om modder uit hun huis te dweilen, na verwoestingen en overstromingen veroorzaakt door de orkaan Matthew.Beeld AP

Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen voor de slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti, de zwaarste orkaan die het Caribisch gebied treft in bijna tien jaar tijd. Volgens de hulporganisatie hebben 50.000 Haïtianen dringend hulp nodig. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 572.

Volgens het Rode Kruis is er ruim 6 miljoen euro nodig om de meest acute nood te lenigen. Dat geld wil het Rode Kruis het komende jaar uitgeven aan medische hulp, voedsel, water en het bouwen van onderdak.

"We zijn extreem bezorgd over de veiligheid, gezondheid en het algemene welzijn van vrouwen, mannen en kinderen die zijn getroffen, vooral diegenen in afgelegen steden en dorpen", aldus het Rode Kruis.

Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan staat sinds vrijdagmiddag op 572, tegenover 339 in de ochtend. Dat aantal kan nog flink stijgen omdat de hulpdiensten op veel plaatsen niet kunnen komen. Onder meer de enige brug die naar het zuidoosten leidt is weggespoeld.

Tienduizenden mensen zijn ontheemd geraakt. Het Rode Kruis schat dat meer dan een miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer en dat honderdduizenden humanitaire hulp nodig hebben.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft 750.000 euro aan humanitaire hulp beschikbaar gesteld voor het Caribische land en hulporganisatie Cordaid 50.000 euro.

(Verhaal loopt door onder foto)

Door de kracht van de orkaan Matthew is veel kapot gegaan op het toch al straatarme Haïti. Beeld AFP
Door de kracht van de orkaan Matthew is veel kapot gegaan op het toch al straatarme Haïti.Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Verwoeste huizen in Corail in Haïti. Beeld REUTERS
Verwoeste huizen in Corail in Haïti.Beeld REUTERS

Matthew heeft vandaag wel iets aan kracht ingeboet. Hij beweegt zich langs de oostkust van Florida in noordwestelijke richting en bereikt windsnelheden van maximaal 195 kilometer per uur (categorie 3). Toen de orkaan donderdag Haïti trof, deed hij dat met snelheden tot 230 kilometer per uur (categorie 4).

Het National Hurricane Center in de Verenigde Staten meldt dat Matthew zich met een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur in noordwestelijke richting verplaatst. Ondanks de iets afgenomen windsnelheid zal de schade die de storm in de zuidoostelijke kuststaten veroorzaakt naar verwachting aanzienlijk zijn. Het oog van de storm nadert momenteel de oostkust van Florida.

Orkaan Matthew wordt achtervolgd door Nicole, eveneens een tropische orkaan (categorie 1). Volgens Weerplaza heeft zij invloed op Matthew, waardoor het lastig is diens route nauwkeurig te voorspellen. Om echter geen risico's te nemen, hebben de Amerikaanse autoriteiten maximaal ingezet op evacuaties.

Slachtoffers van de orkaan Matthew op Haïti worden begraven. Beeld REUTERS
Slachtoffers van de orkaan Matthew op Haïti worden begraven.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden