Rode Kruis: 40 000 Serviërs op de vlucht voor offensief Kroaten en moslims

SARAJEVO (AFP, Reuter, DPA) - De Bosnische Serviërs en de Bosnische regering hebben woensdagmiddag een staakt-het-vuren voor heel Bosnië ondertekend. Het bestand is afgelopen nacht om 1 minuut na middernacht ingegaan en moet 60 dagen duren.

Het bestand valt min of meer samen met grote veroveringen op het slagveld van moslims en Bosnische Kroaten en een nieuwe vluchtelingenstroom. Volgens schattingen van het Internationale Rode Kruis zijn 40 000 Serviërs voor het offensief van moslims en Kroaten op de vlucht geslagen. Diplomaten in Sarajevo hopen niettemin dat het jongste bestand een definitief einde zal maken aan de al ruim drieëneenhalf jaar durende oorlog in Bosnië. Naar verwachting beginnen op 31 oktober vredesbesprekingen in de Verenigde Staten.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic en Bosniës president Alija Izetbegovic gaven gisteravond hun troepen opdracht de strijd te staken. Het vijfde legerkorps van de Bosniërs maakte op dat moment echter aanstalten op te rukken naar de Servische bolwerken Preijdor en Banja Luka in Noord-Bosnië. “Na de laatste successen zijn de voorwaarden geschapen voor de bevrijding van de Bosnische steden Preijdor en Banja Luka”, liet het in Bihac gestationeerde korps in een persverklaring weten.

De VS zeiden er vertrouwen in te hebben dat het jongste bestand langer houdt dan de voorgaande. Tegelijkertijd verklaarde het ministerie van buitenlandse zaken zich zeer bezorgd over de etnische zuiveringen bij Banja Luka door de Bosnische Serviërs. De plaats is de grootste stad in Bosnië die nog in handen is van de Serviërs. Washington riep het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs in Pale op de operaties onmiddellijk te beëindigen.

De Bosnische minister bij de VN, Hasan Muratovic, en de minister van buitenlandse zaken van de Bosnische Serviërs, Aleksa Buha, ondertekenden het akkoord. Het staakt-het-vuren zou oorspronkelijk al eerder ingaan, maar de Bosnische regering meende dat de voorwaarden daarvoor nog niet vervuld waren omdat Sarajevo nog niet geheel was aangesloten op gas en elektriciteit. Gisteren leek dat wel het geval te zijn.

De Bosnische regering dreigde eerder op de dag nog met nieuw uitstel van een bestand met minimaal 24 uur. “Als de Bosnische Serviërs niet uiterlijk 16.00 uur ja zeggen, kunnen wij onze strijdkrachten niet meer tijdig informeren en zal het ingaan van het bestand opnieuw 24 uur worden uitgesteld”, zei een regeringswoordvoerder in Sarajevo.

De Russische minister van buitenlandse zaken Andrej Kozirev acht een politieke oplossing voor het conflict in Bosnië binnen een maand mogelijk. “Het is volstrekt realistisch er vanuit te gaan dat er binnen een maand een politieke oplossing is voor het conflict”, zei hij in Helsinki.

De Navo wil op korte termijn met Rusland en een aantal andere landen die geen lid zijn van het bondgenootschap overleggen over de opzet van een vredesmacht in Bosnië. De Navo-ambassadeurs keurden in Brussel een plan van de militaire top van de organisatie goed met daarin uitgangspunten voor de bijdrage die de Navo zelf aan de troepenmacht wil leveren.

Op politiek en militair niveau zal de organisatie binnenkort de andere landen raadplegen die mogelijk troepen zullen leveren om toe te zien op een vredesakkoord in Bosnië. Het gaat daarbij vooral om Rusland. De Navo vindt het wenselijk dat Moskou bij zo'n operatie wordt betrokken.

De Duitse bondskanselier Kohl heeft besloten dat zijn land maximaal 5 000 man troepen aanbiedt voor ondersteuning van een internationale vredesmacht, die gaat toezien op het bestand in Bosnië. De meeste Duitse manschappen komen niet in Bosnië zelf, maar verlenen in hoofdzaak logistieke steun vanuit buurlanden, zoals Kroatië. De Bondsdag moet de missie nog goedkeuren.

- Meer nieuws op pagina 5 - Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden