Rode koppen van zon én van woede

Boze kunstenaars bezetten Boijmans

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

"Je kunt wel kwaad thuis blijven zittten, maar daar schiet je ook niks mee op", zegt Anne Wenzel, initiatiefneemster van de Mars der Beschaving, op de vraag of actie voeren wel zin heeft. We hebben snel een koel plekje opgezocht in het bezette Boijmans van Beuningen, want op de binnenplaats van het museum, het epicentrum van de cultuuracties, doet de zon de hoofden rood aanlopen. Of zou dat van woede zijn?

Wenzel is in ieder geval een boze beeldend kunstenaar. De keramische sculpturen die zij maakt, staan erom bekend dat ze verwijzen naar dreiging, vernietiging, rampen en verval. En de schoonheid die daar soms uit spreekt. Maar de bezuinigingen op cultuur, daar ziet Wenzel niks moois in. "Wij hebben Boijmans niet voor niets bezet. In de beeldende kunst gaat er 50 procent van het budget af. Dat is desastreus." Volgens haar bestaat er een verkeerd beeld van de kunstenaar, waardoor symboolpolitiek vrij spel krijgt: "Terwijl: Wij zijn niet lui en niet subsidieslurpend."

Wenzel denkt zelfs dat het snoeiplan van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) internationale gevolgen zal hebben. "De topmensen gaan de culturele sector verlaten en zullen hun heil elders zoeken."

Haar collega Erik van Lieshout woont al meestal niet meer in Nederland. Hij heeft zich samen met theatermaker Marien Jongewaard opgesloten in de draaideur van het museum, pal op de zon. Over verhit gesproken. Door een kier van de draaideur roept Van Lieshout: "Als het zo doorgaat en ik krijg een oprotpremie van Zijlstra, dan vertrek ik voorgoed naar New York."

De directeur van het bezette Boijmans, Sjarel Ex, ziet wat er op zijn terrein gebeurt aan met een mengeling van trots en tristesse: "Ik ben blij met zoveel solidariteit, zeker omdat kunstenaars eigenheimers zijn. Maar dit zit heel diep. De armoedegrens is in de kunst allang bereikt."

De patio stroomt dan langzaam leeg. De actievoerders gaan eerst De Parade op - het festival dat naast Boijmans de tenten heeft opgeslagen -- en dan moet de pas er in, dan voert de mars naar Den Haag.

Loopt de museumdirecteur eigenlijk zelf ook mee?

Ex: "Niet helemaal want morgenochtend heb ik een afspraak met een sponsor."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden