NieuwsNuan Chea

Rode Khmerleider overleden na enkele maanden cel

Beeld -

Uiteindelijk zat hij maar een paar maanden uit van de levenslange gevangenisstraf voor genocide waar hij afgelopen november dan toch eindelijk toe veroordeeld was. 

Vandaag stierf Nuon Chea, de hoogste nog levende leider van de Rode Khmer, op 93-jarige leeftijd. Chea stond bekend als ‘broeder nummer twee’, achter dictator Pol Pot, die in de jaren zeventig een communistisch schrikbewind voerde in Cambodja.

Naar schatting bijna twee miljoen mensen stierven tussen 1975 en 1979 bij de pogingen van de Rode Khmer om een agrarisch-socialistische heilstaat in te voeren. Er was honger, er waren martelingen en executies. Het dodental beliep daarmee ongeveer een kwart van de bevolking.

Nuon Chea gold als een van de ideologen van het Rode Khmer-regime. Als student in Bangkok werd hij in de jaren veertig actief in de Thaise communistische partij. In 1960, terug in Cambodja, klom hij op tot de plaatsvervanger van Pol Pot. Tijdens de vier jaar dat de Rode Khmer het voor het zeggen had in Cambodja stond Nuon Chea aan de leiding van het notoire S-21 ondervragings- en martelcentrum in hoofdstad Pnom Penh. Toen het regime op omvallen stond, liet hij het gros van de gevangenen vermoorden. Minstens zeven gedetineerden overleefden het.

In 2007 werd hij gearresteerd, en begon het proces voor het Cambodjatribunaal van de Verenigde Naties, dat zich elf jaar voortsleepte. Hij werd in 2014 veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, en daarnaast afgelopen jaar voor genocide.

Tot op het laatst hield Nuon Chea zijn onschuld vol. “Mijn positie binnen de revolutie was om de belangen van de natie en het volk te dienen.” 

Correctie 5 augustus

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nuon Chea, toen het communistische bewind op omvallen stond, alle gevangenen van het ondervragings- en martelcentrum S-21 liet vermoorden. Dat is onjuist. Zeker zeven gedetineerden overleefden het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden