Rode Hoed viert stil feest mèt koningin

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Met een feestelijke bijeenkomst 'tussen formeel en informeel in' herdenkt 'De Rode Hoed', het centrum voor niet-kerkelijke, religieuze cultuur in Amsterdam, vanavond zijn eerste lustrum. Ook koningin Beatrix en prins Claus horen bij de selecte groep vrienden en genodigden.

De Rode Hoed heeft het feest tot nu toe vrij stil gehouden. Volgens directeur-ad-interim en dissidente r.-k. dichter Huub Oosterhuis vanwege de beperkte ruimte. “We kunnen het gebouw niet helemaal openzetten. Met alle genodigden en iedereen die zelf al had laten weten dat hij wilde komen, zaten we al overvol.”

Dat koningin en prins aanwezig zijn op deze half-besloten bijeenkomst, is niet verbazingwekkend, meent Oosterhuis. “Prins Claus zit immers in het comité van aanbeveling en is al enkele keren op bezoek geweest.” Het koninklijk paar zou het centrum een warm hart toedragen.

Het programma bestaat geheel uit 'oude successen'. Naast gedichten, voor een deel op muziek gezet, zal Tamarah Benima, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad voorlezen. En wel de Abel Herzberg-lezing uit 1992 van Ischa Meijer, 'God, de Vader en 't Kind'.

Dat De Rode Hoed het al vijf jaar volhoudt, komt volgens de directeur voort uit de “ongelooflijke behoefte” van mensen van vooral kerkelijke en socialistische huize “aan een plek waar ze zich zonder gêne kunnen vertonen”. “Mensen staan te dringen om ondervraagd te worden over hoe het onzienbare hun verschijnt.”

Maar ook na vijf jaar is de financiële situatie “lang niet gezond”. “We komen nog altijd veel geld te kort om een inhoudelijke staf te kunnen aanstellen.” Voor het programma steunt het centrum op project-subsidies, die volgens Oosterhuis vaak “aan een zijden draad hangen”.

Door het gebouw te verhuren krijgt het centrum de exploitatie van de voormalige Remonstrantse kerk “bijna kostendekkend”. Belangrijk daarbij was de fusie met de vereniging Arbeidersgemeenschap (AG) der Woodbrookers. Deze religieus-socialistische volgelingen van ds. Banning gebruikten hun vermogen om deze kerk te kopen. “Daardoor is in elk geval het pand onbedreigd.”

Voor Oosterhuis liggen de hoogtepunten vooral “in het muzische en het poëtische”. Maar hij rekent ook de Abel Herzberg-lezingen, zijn gesprek met de gereformeerde theoloog Kuitert daartoe. Op termijn wil hij de Rode Hoed tot een werkelijk landelijk centrum maken. Oosterhuis: “We staan nu nog erg aan het begin.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden