NieuwsOeganda
Rode baret verboden voor burgers in Oeganda
Het is burgers in Oeganda vanaf nu verboden een rode baret te dragen. Het decreet is er een in een lange reeks maatregelen om de politieke campagne van de uitdager van president Yoweri Museveni (74), al 33 jaar aan de macht, te frustreren.
De rode baret, met een rode overal, staan symbool voor Bobi Wine, populair en succesvol reggaezanger die in juli aankondigde het in 2021 op te nemen in de presidentsverkiezingen tegen Museveni. Zijn hits scoren ook buiten Oeganda. Hij zingt vooral over het armoedige leven in sloppenwijken, corruptie, politieke onderdrukking en onrecht. Robert Kyagulanyi Ssentamu (37) werd bekend onder zijn artiestennaam Bobi Wine en is sinds 2017 ook onafhankelijk parlementslid zonder partij.
Zijn rode baret groeide uit tot een symbool tegen Museveni en zijn entourage. Het leger kwam nu met een voorschrift over het dragen van militaire kleding waar het al, naar eigen zeggen sinds 1996 aan werkt. De rode baret valt daar onder – hoewel soldaten in Oeganda groene baretten dragen. Burgers die een rode baret dragen kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.
Wine wordt steeds weer aangepakt, nu ook door de legertop
Bobi Wine noemde het decreet een schijnvertoning. “De rode baret is het symbool van het verzet”, zo liet hij al eerder weten. De beweging achter Wine, de People Power Movement verklaarde de rode baret te blijven dragen op straat.
Bobi Wine wordt door politie, justitie, rechters en nu ook de legertop steeds weer aangepakt om Museveni, die een zesde presidentstermijn ambieert, te beschermen. Regelmatig wordt hij gearresteerd en daarbij gemarteld. Er wacht hem een aantal aanklachten wegens hoogverraad. Zijn concerten worden afgelast door de politie. Ook de pers is de wacht aangezegd. Toen die in mei berichtten over de laatste arrestatie van Bobi Wine werden radio- en tv-licenties van dertien stations ingetrokken.
Lees ook:
Oegandese media gemuilkorfd na arrestatie popster Bobi Wine.
Parlementariër en popidool Bobi Wine wordt in Oeganda keer op keer gearresteerd. Media moeten nu terughoudend daarover berichten in het land.