Roddelen? Dan riskeer je in dit Filippijnse stadje een boete

Binalonan, FilippijnenBeeld wikimedia commons

Wat de inwoners van Binalonan voortaan moeten doen op het dorpsplein is onduidelijk. Op roddelen is onlangs een verbod afgekondigd in het stadje op de Filippijnen. Overtreders kunnen een boete en een taakstraf krijgen. 

Een aantal burgers is inmiddels op de bon geslingerd voor het verspreiden van geruchten en ongefundeerde verhaaltjes.

De burgemeester van het stadje ten noorden van Manila, Ramon Guico III, ging over tot het verbod, nadat ruzies uit de hand waren gelopen. Die conflicten waren ontstaan door geroddel, aldus de burgemeester, meestal over schulden of overspel. “De maatregel is bedoeld om eraan te herinneren dat alles wat we zeggen onze verantwoordelijkheid is, als individu en als burger”, zegt hij in The Guardian. “Het is zo’n tijdverspilling, je zou denken dat mensen wel wat beters te doen hebben.”

Slaperig stadje

Volgens Guico verspreiden de roddels of chismis in de lokale taal zich vooral in de zomer, als de inwoners uitrusten in de schaduw onder de grote acacia’s . Verslaggevers van internationale media die ter plekke gingen kijken, troffen een slaperig stadje aan, dat weinig afwijkt van andere provincieplaatsen op de Filippijnen. De maatregel werd eerst in een van de wijken ingevoerd en uitgebreid toen het een succes werd bevonden.

Een bijzonder repressief klimaat lijkt er niet te heersen in Binalonan. Een van de overtreders, Jun Garcia, vertelt openlijk dat hij zijn fout niet echt inziet. “Ik herhaalde gewoon wat iemand anders zei. Ik dacht dat het waar was, want die familie heeft veel schulden.” 

Hoe dan ook, de straffen lijken effectief. Maar weinig mensen krijgen na een eerste boete van enkele euro’s een tweede sanctie van ongeveer vijftien euro opgelegd.

Burgemeester Guico probeert op meer manieren de moraal hoog te houden in zijn stadje. Zo is karaoke, dat bijzonder populair is in Oost-Azië, na tien uur ’s avonds verboden in Binalonan. 

Lees ook: 

‘Schaam je niet: roddelen is gezond’

Roddelen over een collega. Gemeen, vindt de een. Maar Rinus Feddes snapt het wel. De promovendus aan de Universiteit voor Humanistiek breekt een lans voor de roddelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden