Roddel over prins Hendrik en Couperus blijft maar rondzingen

ARIE KUIPER

Prins Hendrik, Louis Couperus en anderen, zo schrijft Paul Cliteur in zijn column van 18 augustus, werden in het voorjaar van 1920 in Den Haag aangetroffen in een bordeel met minderjarige jongens. Dit verhaal is door serieuze onderzoekers al vele malen naar het rijk der fabelen verwezen, maar toch komt Cliteur er weer mee aandragen.

De laatste wetenschapper die heeft uitgelegd dat dit verhaal over Prins Hendrik en Louis Couperus behoort tot de categorie roddel is Cees Fasseur in het eerste deel van zijn biografie van koningin Wilhelmina. “Onderzoek door Bastet voor zijn biografie van Louis Couperus heeft aangetoond dat het hele verhaal nergens op berust”, staat er op pagina 273 van dit werk. Het verhaal dat prins Hendrik een pedofiel was, staat te lezen in het boek Van de Prins geen kwaad van Hugo Arlman en Gerard Mulder. Hun bron waren de dagboeken van E.B.F.F. baron Wittert van Hoogland die te vinden zijn in het Algemeen Rijksarchief. Fasseur omschrijft de baron als 'een volstrekt onmogelijk mens, een gestoorde, ja psychopatische persoonlijkheid'. Wittert beschuldigde zijn vrouw ervan dat zij hun jongste zoon had vermoord en betichtte zijn schoonvader van een incestueuze relatie. Hij was ook een felle antisemiet en schreef in zijn dagboeken dat Prins Hendrik zich inliet met joodse vrouwen. In 1940 werd hij sympathiserend lid van de NSB. Na de oorlog zat hij enige tijd vast als politiek delinquent.

Baron Wittert, schrijft Fasseur, was aanvankelijk bevriend met Prins Hendrik, maar die vriendschap sloeg om in bittere vijandschap, waarna de baron de prins in zijn dagboeken zo zwart mogelijk maakte. Fasseur voegt eraan toe dat het boek van Arlman en Mulder voor het Hendrik-gedeelte niet veel meer is dan een bloemlezing uit de dagboeken van Wittert. “Wijselijk lieten zij de treurige reputatie van hun informant maar onbesproken.” Kortom, de bron heeft het verhaal over Prins Hendrik en Couperus uit zijn duim gezogen, maar sinds Arlman en Mulder het in hun boek overschreven, blijft het rondzingen. Het is onbegrijpelijk dat Cliteur dit alles niet weet. Leest die man wel eens een boek? Amsterdam Arie Kuiper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden