Roda JC van hoogtepunt naar dieptepunt

NIJMEGEN - Na de ontluisterende nederlaag van Roda JC bij degradatiekandidaat NEC (3-1), meende Ruud Hesp gistermiddag niet langer de minst gepasseerde doelman in het betaald voetbal te zijn. Dat deed Hesp verdriet, maar het verbaasde hem ook niet, gelet op de gang van zaken die hij in de Goffert voor zich zag: “Als je zo maar ineens bijna alle duels verliest, houdt het op.”

Na de goals die Ajax enkele uren later in Heerenveen om de oren kreeg, bleef Hesp met 22 tegentreffers alsnog de minst gepasseerde doelman, maar dat feit kon de zware tegenvaller in Nijmegen uiteraard niet meer op de achtergrond dringen. Roda heeft dit seizoen herhaaldelijk prima wedstrijden gespeeld. De Limburgse outsider hield nog enige spanning in een competitie, die te zwaar wordt gedomineerd door Ajax en die PSV en Feyenoord dit seizoen meer kommer en kwel dan plezier heeft gebracht. Roda speelde met name heel goed tegen de topclubs; zowel uit als thuis. Gedragen door de technisch begaafde, offensief gerichte middenvelders Eric van der Luer en Barry van Galen, leunend in het centrum van de verdediging op het sterke duo Johan de Kock/Raymond Atteveld en tevens veel plezier belevend aan de individueel opmerkelijke aanvallers Tomasz Iwan en Max Huiberts, groeide Roda gaandeweg uit tot de enige ploeg die Ajax nog kon belagen. Hoe was het dan mogelijk dat Roda zich gisteren plotseling aanpaste aan de treurige ambiance in het Goffert-stadion? Trainer Huub Stevens moest even nadenken over die vraag en besloot toen te zeggen dat hij het antwoord ook niet wist: “Zoiets overkomt je gewoon.”

Ongeïnspireerd

Alsof er voor Roda niets meer op het spel stond, zo zag het voetbal er uit. Het was een op het oog ongeïnspireerd gezelschap. Het directe balverlies was enorm, individuele acties lukten maar zelden en ook het altijd zo hechte ploegverband was plotseling afwezig. Het gaat dus nog stormen de komende dagen op Kaalheide, want Huub Stevens vindt in principe dat zijn team wel eens mag verliezen, maar nooit zonder noemenswaardige strijd. “Deze tweede nederlaag komt ook veel harder aan dan de eerste tegen PSV. Toen werd het 5-0, maar toch speelden we goed in Eindhoven. Nu was het echt niks. Ik vond het een kwestie van collectief falen. De heren waren blijkbaar van mening dat de wedstrijd na twee minuten al was gespeeld.”

Na twee minuten stond Roda JC nota bene al voor. De verdediging van NEC was nog geheel en al ongeorganiseerd, toen Roda de eerste hoekschop mocht nemen. Atteveld kreeg alle tijd om de onrustige doelman Brookhuis te passeren. Een minuut later kon Roda opnieuw beginnen, want toen was het de voormalige Roda-speler Danny Hoekman die op zijn beurt van Limburgse desorganisatie profiteerde. Nog in de eerste helft leidde Max Huiberts met dom balverlies de tweede goal van NEC in. Hoekman prepareerde die door Carlos van Wanrooy gemaakte goal. Ook toen was Roda nog steeds niet bij de les. Het herstel zou zelfs permanent uitblijven, met een fraaie lob-goal van de juist ingevallen Jeffrey Kooistra als gevolg: 3-1.

Vrijdagavond is Heerenveen in Kerkrade de volgende tegenstander van Roda. Dan zal moeten blijken of Roda nog steeds de eenheid is, die het na de wedstrijd steeds met een collectief, hand in hand uitgevoerd bedankje aan het hooggeëerd publiek demonstreert. Gisteren werd alvast de eerste twijfel gezaaid. Toen Stevens het gestuntel van publiekslieveling Huiberts al in de veertigste minuut met een wissel met Tijani Babangida afstrafte, stak de onberekenbare linkerspits een weinig complimenteus bedoelde duim op naar zijn coach. “Ik heb het niet gezien”, zo reageerde Stevens, om er meteen aan toe te voegen dat ook Huiberts niet op een voorkeursbehandeling hoeft te rekenen. “Het aannemen van de bal was bij hem heel slecht. Daar kun je als coach niet aan voorbij gaan, zeker niet wanneer je Babangida op de bank hebt zitten.”

Reputaties

Om aan te geven dat reputaties echt niet voor hem tellen, haalde Stevens in de tweede helft de eveneens zwaar teleurstellende international Eric van der Luer van het veld. Voor hem kwam de nog kleinere Erwin Vanderbroeck in het veld. Van der Luer maakte geen gekke gebaren. Hij zal dus zelf hebben begrepen dat zijn optreden tegen NEC net zo zwak was als vorige week zijn tweede interland.

Bij alle ellende kon Roda nog hopen dat de ijzervreters De Kock en Atteveld de blamage van een nederlaag tegen het toch waarlijk niet grootse NEC zouden voorkomen. De Kock had echter eerst zijn handen vol aan Pothuizen en toen hij als beoogd breekmiddel op den duur in de spits werd gezet, kon hij ook niets meer bereiken.

Atteveld, vorige week na zijn sublieme spel tegen Feyenoord nog alom genoemd als een goede versterking voor het Nederlands elftal, liet na zijn vroege doelpunt ook niet veel meer zien. Hij was zelfs weer zo dom om een gele kaart te pakken. Dom ja, dat was het zeker, want Atteveld begon scheidsrechter Jan Wegereef nu maar eens uit te kafferen, omdat hij Ruud Hesp een uittrap liet overnemen. Wegereef kon moeilijk anders, want Hesp had de bal in zijn haast anderhalve meter achter de achterlijn genomen. Wie bij zo'n onbenulligheidje begint te schelden en zodoende alweer een schorsing voor lief neemt, benadeelt zich zelf en de ploeg.

Atteveld is dit seizoen nu met negen (!) gele kaarten topscorer onder de recidivisten in de eredivisie. Twee spelers zitten hem met acht maal geel op de hielen: Ebbinge (FC Groningen) en Joordens (MVV).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden