Roda JC met hakken over sloot

Hadouir wordt door ploeggenoten opgevangen na de 1-2 voor Roda JC. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. (Dennis Beek/ANP) Beeld
Hadouir wordt door ploeggenoten opgevangen na de 1-2 voor Roda JC. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. (Dennis Beek/ANP)

Een dramatisch seizoen eindigde voor Roda JC net niet met degradatie. De Limburgers wonnen na strafschoppen het beslissingsduel in de play-offs met Cambuur Leeuwarden.

Geert Langendorff

In Leeuwarden twijfelde niemand aan een goede afloop. Cambuur zou promoveren naar de eredivisie. Een metersbreed spandoek vatte het vertrouwen treffend samen. ’De slapende reus ontwaakt’ stond er in zwarte letters. En getuige het bomvolle stadion wilde geen mens dit historische moment missen.

De bardame in de lounge op de eerste verdieping zuchtte diep bij de gedachte om op een niveau hoger bier te tappen. „Het komt te vroeg”, vertelde ze met bloeddoorlopen ogen. „We werken hier alleen met vrijwilligers. In de eredivisie kan dat niet meer. Waar moet de club het benodigde geld vandaan toveren? Ik ben eigenlijk ziek vandaag. Maar thuisblijven? Niet vandaag.”

Op financieel en organisatorisch vlak moest Cambuur flink schaven om bij promotie niet onder te sneeuwen in de eredivisie. Sportief hoefde de ploeg zich gisteravond niet te schamen. Roda JC miste in de belangrijkste wedstrijd uit de clubhistorie liefst acht spelers. Zonder dragende krachten als Meeuwis, Janssen (beiden geschorst) en spits Cissé (interlandverplichtingen) traden ze met de borst vooruit het veld op.

Technisch directeur Van Geel liet de moed al zakken. Roda JC stond met anderhalf been in de eerste divisie. Hij putte slechts hoop uit de gedachte dat Cambuur wellicht zou bezwijken onder de druk van de aanhang. Als dit uitbleef, konden de Limburgers al hun ambities in de ijskast stoppen. Met een lege kas en een gedecimeerd budget zou Roda zich een niveau lager tot een plek in de middenmoot veroordelen.

Het gehavende elftal, aangevuld met reserves uit de A-junioren, kon dit doemscenario aanvankelijk niet tegenhouden. Een ontsnapping, zoals op de laatste speeldag in De Kuip (2-3 winst), leek een utopie. Roda oogde net zo machteloos als in de voorgaande maanden. Slechte resultaten, een trainerswissel, de fusieperikelen en acute geldnood hadden het elftal uitgeblust.

Alleen Linssen en Hadouir schudden de misère van zich af. Eerstgenoemde, die ooit een gouden toekomst werd voorspeld, deelde als controlerende middenvelder menig plaagstootje uit. De flair van Hadouir zorgde bij vlagen voor gevaar op de flanken. De rest ontbrak het aan vertrouwen; iets wat coach Van Veldhoven hen sinds zijn aanstelling niet kon bieden.

Cambuur had geen motivatie nodig. Na jaren in de kelder van het profvoetbal te hebben rondgedoold, smachtte de club naar succes. Al was het maar om suikeroom Riedstra een passend eerbetoon te brengen. Zonder de inbreng van de ondernemer – onverwacht overleden op Hemelvaartsdag – en zijn zakenvrienden had Cambuur drie jaar geleden opgehouden te bestaan.

Na ruim een half uur spelen gaf El Khalifi de droom van Riedstra voorzichtig gestalte. A la Bep Bakhuys kopte hij een voorzet van Van der Heide achter doelman Castro (1-0). Dat de goal met enig fortuin tot stand kwam, namen de supporters voor lief. Cambuur leunde op opportunisme. Verzorgd voetbal werd bewaard voor na de zomer, als de financiën het zouden toestaan.

Dit gebrek aan technische en tactische bagage bood Roda een handvat. Vier minuten voor het einde kon Bodor in vrije positie uithalen (1-1). Hadouir blies in de noodzakelijke verlenging de toekomst van de Limburgers plotseling nieuw leven in (1-2). Door een strafschop (2-2), benut door Jansen, viel de beslissing in een penaltyreeks. Daarin was Roda de sterkste. Van Geels droom kwam uit. Cambuur bezweek onder de druk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden