Roda JC leeft weer in de mijnstreek

'Heerlijk om terug te zijn in de eredivisie'

Een droomstart, noemde directeur Wim Collard van Roda JC de rentree van zijn club in de eredivisie. De Limburgers wonnen zaterdag in eigen huis met 3-1 van Heracles Almelo en vonden zichzelf daarmee terug op de tweede plaats. Helaas voor de ploeg die vorig jaar uitkwam in de eerste divisie volgen er nog 33 duels, te beginnen vanavond in Arnhem tegen Vitesse.

"Het is nu nog moeilijk in te schatten wat ons niveau is", zegt Collard tussen het afronden van twee transfers door. "We staan op het punt de Australische aanvallers Tomi Juric en Daniel De Silva vast te leggen en hopen daar nog zeker één andere versterking aan toe te voegen. Tot 31 augustus 23:59 uur blijft het hectisch. Na het sluiten van de transferperiode kunnen we de balans opmaken."

Collard is blij dat de club uit Kerkrade niet nog een jaar in de eerste divisie moet doorbrengen. "Het is heerlijk om weer terug te zijn. We hebben een hectische periode achter de rug waarin we na een paar jaar dichtbij te zijn geweest uiteindelijk degradeerden. Met veel grote clubs in de eerste divisie is het lastig om direct terug te keren, dus toen dat via de play-offs toch lukte barstte hier wel een bom. De gemoedelijkheid van de eerste divisie was leuk, maar ik ben toch blij dat we nu weer naar De Kuip en de Arena mogen."

Nu de club mag beginnen aan het 42ste seizoen op het hoogste niveau is het zaak te zorgen dat het 43ste er direct op volgt. Vanzelfsprekend is dat niet, want de schuldenlast steeg afgelopen seizoen met naar schatting 2 miljoen euro naar 7,5 miljoen. Nog een jaar op het tweede niveau zou hebben betekend dat de schuld nog verder zou groeien, maar dit jaar verwacht de club met een begroting van 9,5 miljoen euro een half tot 1 miljoen winst te maken.

Ondanks de financiële problemen versterkte de club de selectie deze zomer al met Jens van Son (FC Eindhoven), Farshad Noor (PSV), de Mexicaan Santiago Palacios van De Treffers en de Australiër Rostyn Griffiths van Perth Glory.

Het contingent Australiërs komt mede op aanraden van tijdelijk technisch directeur Han Berger, die die functie eerder vervulde bij de Australische bond. Daarnaast praat Ton Caanen namens Roda JC met Tottenham Hotspur over een samenwerkingsverband waarbij de club uit Noord-Londen spelers zou kunnen stallen in Kerkrade.

Mocht het elftal dan toch nog kwaliteit ontberen dan moet dat volgens trainer Darije Kalezic worden gecompenseerd met 'koempelmentaliteit', een begrip dat verwijst naar de hardwerkende mijnwerkers (koempels) die zich vroeger in Zuid-Limburg in de grond lieten zakken en eigenlijk alleen bovenkwamen om Roda JC te zien spelen.

Collard: "We staan nu aan het begin van een proces om met dit elftal nog een jaar eredivisie veilig te stellen. Na Vitesse komt De Graafschap op bezoek en dan moeten we naar AZ. Pas dan hebben we een beeld wat deze groep kan, maar ook dan zal het nog tijd kosten om de ploeg ingespeeld te krijgen."

Aan interesse voor dat proces voorlopig geen gebrek. Net als in het laatste eredivisiejaar verwacht de club zo'n 8500 seizoenskaarten te verkopen. Bij de openingwedstrijd vierden zaterdag 13.500 toeschouwers de rentree van Limburg in de eredivisie en ook vorig jaar bleven de voetballiefhebbers in de oostelijke mijnstreek niet thuiszitten. Met een gemiddelde van 10.000 toeschouwers trok Roda aantallen die zeldzaam zijn op Nederlands tweede niveau.

undefined

Roda dreigt shirtsponsor kwijt te raken

"Na de promotie leeft Roda weer enorm in de regio. Maar eigenlijk is er geen periode geweest dat de club níet leefde. Voor Nederland en Limburg is het heel goed dat Roda weer op het hoogste niveau speelt. Vorig jaar stopte de eredivisie bij Eindhoven."

Na een jaar zonder shirtsponsor had Roda JC deze zomer eindelijk een bedrijf gevonden voor op het geelzwarte tricot, maar het seizoen is nog nauwelijks begonnen of Solland Solar dreigt failliet te gaan. Deze week werd bekend dat vakbond FNV namens de medewerkers het faillissement heeft aangevraagd van het Heerlense bedrijf in zonnecellen. Daardoor dreigt Roda JC de oplossing van vorig jaar wederom van stal te moeten halen: elke wedstrijd een andere shirtsponsor.

"Dat leverde op jaarbasis nog meer op dan één shirtsponsor, maar we zien toch liever dat onze commerciële afdeling zich op andere dingen kan richten", zegt directeur Wim Collard. "Voorlopig wachten we de ontwikkeling rond de huidige sponsor af."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden