Roda JC en Fortuna Sittard kijken serieus naar fusie

kerkrade, sittard –- Roda JC en Fortuna Sittard gaan gezamenlijk onderzoek verrichten naar de toekomst van het betaald voetbal in Limburg. Daartoe is in samenwerking met de provincie een stuurgroep opgericht, met deskundigen uit de economische, financiële en sportwereld.

Prominente leden van deze stuurgroep zijn onder anderen oud-trainer Sef Vergoossen, marketingman Frank van den Wall Bake en voorzitter Peter Vogelzang van de Eredivisie CV. De stuurgroep, waarin ook functionarissen van Roda JC en Fortuna Sittard zitting hebben, moet de haalbaarheid van een nieuwe (fusie)club in kaart brengen.

„Voor beide clubs is dit hét moment om samen over de toekomst na te denken”, stelt de provincie in een persverklaring. „Bijna 70 procent van de voetballiefhebbers in Limburg is van mening dat een sterke voetbalclub goed is voor Limburg en voor de clubs. Als zo’n Limburgse club zich kan meten met de nationale toppers, dan zegt ruim tweederde van voetbalminnend Limburg dat ze daar trots op zouden zijn.”

Fortuna-directeur Hans Erkens benadrukte dat het vooralsnog een intentieverklaring tussen beide clubs betreft. „Het gaat in eerste instantie niet zozeer om een fusie”, zei Erkens. „We gaan eerst onderzoeken welke voorwaarden er nodig zijn om topvoetbal in Limburg te bedrijven. Welke basis moet er zijn om succesvol als club te kunnen opereren? De uitkomst kan zijn dat Roda JC zelfstandig verder gaat en Fortuna ook. Maar een fusie zou eveneens mogelijk kunnen zijn.”

MVV en VVV, de andere twee profclubs uit Limburg, zijn niet bij het onderzoek betrokken. In 2002 mislukten de eerste besprekingen over FC Limburg. De fusieplannen stuitten destijds op groot verzet bij de supporters van de betrokken clubs en de laatste weken waren de reacties opnieuw heftig.

„De besturen van Fortuna Sittard en Roda JC realiseren zich dat zelfs het uitspreken van de wil om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe toonaangevende club veel emoties bij supporters zal losmaken. Toch kunnen deze emoties de ambities niet in de weg staan”, aldus het persbericht van de provincie Limburg.

Zowel Roda JC (voorlaatste in de eredivisie) als Fortuna Sittard (zestiende in de eerste divisie) kampt met financiële problemen. De proflicentie van Fortuna loopt zelfs gevaar. Volgende week beslist de KNVB of de club het seizoen mag afmaken.

„In de droom van de beide besturen ontstaat straks een club waarin Limburgs talent volop de kans krijgt zich te ontwikkelen tot topspeler. Een club die, met een gezonde financiële begroting, op sportief vlak topprestaties neerzet. Een club waar een brede supportersgroep zich betrokken bij voelt”, aldus de provincie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden