Roda droomt van Champions League

nieuw geld Roda JC durft weer te dromen. Met een miljoen euro van deeleigenaar Aleksei Korotajev kocht de club bijna een heel nieuw elftal.

JAN-CEES BUTTER

Huub Erven (71) is al ruim zestig jaar supporter van Roda JC. Zijn clubhart heeft al veel moeten verdragen. De verhuizing van Kaalheide naar het Parkstad Limburg-stadion bijvoorbeeld, of de degradatie van Roda naar de eerste divisie. Om nog maar te zwijgen over de fusieperikelen van de Limburgse voetbalclubs.

Maar zelden beleefde Erven een roerigere week dan deze. Hij is er speciaal voor naar het stadion gekomen. Zijn club staat in het middelpunt van de belangstelling sinds de Zwitserse Rus Aleksei Korotajev, woonachtig in Dubai, een minderheidsbelang heeft genomen in de Limburgse club. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Korotajev trok, naast de vier miljoen euro voor zijn aandelenpakket, meteen een miljoen euro uit om het elftal van de Griekse trainer Yannis Anastasiou te versterken in de afgelopen transferperiode. In een paar dagen kwamen er negen nieuwe spelers bij. Ze komen uit Bulgarije, Cyprus, Nigeria, noem maar op (zie kader).

Dat maakt nieuwsgierig. Tientallen supporters staan vrijdagochtend te poppelen om een glimp van de nieuwelingen op te vangen. Tevergeefs. Roda heeft er op het laatste moment voor gekozen de training besloten te houden, waardoor de toegestroomde pers en het publiek nul op het rekest krijgen. "We willen even rust", verklaart persvoorlichter Rob Goossens.

Erven rolt nog maar eens een sjekkie. Volgens hem was het de hoogste tijd dat er een kwaliteitsinjectie kwam bij Roda, de nummer zeventien van de eredivisie. "Er moest iets gebeuren", vindt hij. "De afgelopen weken heb ik vaak gedacht: waar gaat dat heen met Roda? Nu heb ik er weer vertrouwen in." Die hoop weerspiegelt zich ook in de lange rijen voor het loket, waar de kaartjes voor Roda JC-Ajax (morgen, 12.30 uur) in rap tempo worden verkocht.

Als de spelers na de lunch langzaam naar buiten druppelen, vraagt Erven zich hardop af welke naam bij welk gezicht hoort. Begrijpelijk is dat wel. Roda trok de afgelopen achttien maanden liefst 44 spelers aan. Het leidt soms tot komische taferelen. Bijvoorbeeld bij Beni Badibanga, die gehuurd is van Standard Luik en van een televisieverslaggever te horen krijgt dat er in Kerkrade veel verwacht wordt van de nieuwe aankopen. "In wat?" haalt Badibanga zijn schouders op. "In Kerk...?" Kerkrade, ja. Badibanga heeft geen idee waar hij is aanbeland.

Aan het einde van de middag verschijnt ineens het indrukwekkende postuur van Aleksei Korotajev (30), die via een zakenrelatie in Dubai, de fiscaal econoom (én Roda-fan) Stijn Janssen, in contact kwam met de Limburgse club. "We spraken altijd veel over voetbal en op een dag zei hij: waarom koop je geen voetbalclub?" Zo is eind december het verhaal begonnen. Bij Roda weten ze intussen niet wat ze meemaken. "Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn", glimt technisch directeur Ton Caanen tijdens de persconferentie. Ook zijn toekomst ziet er weer wat rooskleuriger uit. Caanen, een voormalig autoverkoper, lag vorige week nog onder vuur tijdens de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Supporters verwijten hem een slecht aankoopbeleid. 'Caanen, je APK is verlopen', viel er te lezen op een spandoek. De komst van Korotajev noemt Caanen "een geschenk uit de hemel".

Korotajev heeft dan net aangegeven dat hij de begroting van Roda (nu twaalf miljoen euro) wil opschroeven naar vijftien à twintig miljoen euro. "Over vijf jaar wil ik Champions League spelen met Roda", is een boude uitspraak van de multimiljonair. Algemeen directeur Wim Collard zakt bijna weg onder tafel. "We hebben Aleksei nog niet verteld wat de begrotingen van Nederlandse clubs de laatste jaren waren in de Champions League", knipoogt Collard.

Of het allemaal nog niet genoeg is, werd ook bekend dat de Franse oud-voetballer Nicolas Anelka als consultant aantreedt bij Roda. Hij moet de jeugdopleiding verder ontwikkelen. Anelka, voormalig spits van niet minder dan twaalf clubs en enfant terrible bij het Franse elftal (hij zou als speler een antisemitisch gebaar hebben gemaakt), is een vriend van Korotajev. "Zolang hij hier is, ben ik hier ook", zegt Anelka.

Huub Erven is dan al naar huis. "Ik denk een gelijkspelletje", zegt hij opgewerkt over het duel met Ajax. Roda durft weer te dromen. Met dank aan een Zwitserse Rus uit Dubai.

undefined

Twaalf nationaliteiten in kerkrade

Roda JC versterkte zich afgelopen week met negen nieuwe spelers. Thanasios Papazoglou (Griekenland), Bryan Verboom en Beni Badibanga (beiden België), Ognjen Gnjatic (Bosnië), Stefan Savic (Montenegro), Lyes Houri (Frankrijk), Simeon Raykov (Bulgarije) en de Nederlanders Mohamed El Makrini en Gyliano van Velzen moeten ervoor zorgen dat Roda voor de eredivisie behouden blijft. Met zeven nieuwe buitenlanders komt het aantal nationaliteiten op twaalf in de selectie van de Griekse coach Yannis Anastasiou. Ook zijn vertrouwen is gegroeid na de recente kwaliteitsinjectie. "We gaan voor de volle winst tegen Ajax", verkondigt hij op de website van Roda.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden