Rocksterren sterven vroeg

LIVERPOOL (ANP) - Rocksterren sterven eerder dan normale mensen. Wetenschappelijk onderzoek van de John Moores Universiteit in Liverpool wijst uit dat de kans dat zangers een voortijdige dood sterven twee tot drie keer groter is dan bij 'normale' mensen.

Een team van het Centrum voor Gezondheidszorg van de onderwijsinstelling bestudeerde de levens en de doodsoorzaken van meer dan duizend grote Britse en Amerikaanse zangers. Tussen 1956 en 2005 overleed ruim 10 procent van hen. Meer dan een kwart van de sterfgevallen kwam voort uit een ruige levensstijl. Onder de slachtoffers bevonden zich onder meer Elvis Presley, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Sid Vicious, Ian Curtain en Kurt Cobain.

Als oorzaken voor dit zelfdestructieve gedrag van rockhelden noemt het onderzoek de stress waar zangers onder gebukt gaan en het feit dat zij veel komen op plaatsen waar drugs en alcohol makkelijk verkrijgbaar zijn. Het meeste risico lopen artiesten in de eerste vijf jaar van hun carrière: dan is de kans dat zij sterven meer dan drie keer zo groot in vergelijking met leeftijdgenoten.

Een opmerkelijk verschil tussen Britse en Amerikaanse artiesten is echter dat Britse zangers over het algemeen, als zij de eerste vijf jaar hebben overleefd, een regelmatig leven gaan leiden. Amerikaanse rocksterren daarentegen blijven een dubbele kans lopen op een hartstilstand of een herseninfarct als gevolg van hun overmatige gebruik van verdovende middelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden