Rockmuseum in Cleveland moet pelgrimsoord worden

CLEVELAND (DPA/AP) - Rockmuziek is het bewijs van een tegencultuur die een onlosmakelijk deel van de maatschappij is geworden. Met dat uitgangspunt is een rockmuseum opgezet dat vanaf 1 september in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio is te bezoeken.

De Hall of Fame van de rock 'n roll moet een pelgrimsoord worden waar jaarlijks minstens een miljoen bezoekers uit de hele wereld naar toe trekken. Het gebouw op de oever van het Erie-meer is ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect I. M. Pei. Het kostte bijna vijftien miljoen gulden, aanzienlijk meer dan de bedoeling was. Maar dat is niet het enige wat de gemoederen bezighoudt. Het geldt ook voor de vraag wie in het museum geëerd moeten worden. Tot nu toe zijn van 126 sterren de handtekeningen in glazen wanden van de Hall of Fame gegraveerd.

Kritiek op de zijns inziens elitaire keuze van het museum is afkomstig van Bill Holdship, chefredacteur van het Californische muziektijdschrift Bam: “Rock was altijd populistisch”, zegt hij. Holdship vindt het verkeerd dat sterren als Del Shannon, de Monkees of de Bee Gees uit het museum zijn geweerd. Volgens het museum gaat het er niet om een heiligdom op te richten voor de fans die in de jaren zestig jong waren en nu nog het gevoel hebben dat de rock 'n roll van hen is. Het museum wil de wortels van de rock in blues, jazz en country net zo goed documenteren als de vertakkingen in soul en folk en de nieuwere vormen rap, grunge en neo-punk.

Het museum had weinig zin om de rock-devotionalia voor hoge bedragen op veilingen bij Christie's of Sotheby's te verwerven. Nu zijn popmusici rechtstreeks benaderd om oude attributen en instrumenten af te staan. Dat ging aanvankelijk nogal moeilijk: de meesten hielden de lang bewaarde objecten liever zelf.

U2 Toch heeft het museum zo'n vierduizend stukken bij elkaar gebracht. Zo stond Larry Mullen van de Ierse groep U2 de eerste handgemaakte T-shirts van de band af. Rolling Stone Mick Jagger verzamelde zelf en Tina Weymouth en Chris Frantz van de Talking Heads documenteerden in hun verzamelingen de Newyorkse punkbeweging. Evenals het Graceland-museum in Memphis droeg Yoko Ono kostbare herinneringen aan haar man John Lennon en aan Elvis Presley bij.

Waarom het rockmuseum uitgerekend in Cleveland, een provinciestad met nauwelijks meer dan een half miljoen inwoners, is gebouwd? Andere Halls of Fame in de VS, zoals die voor atletiek, baseball, luchtvaart en football zijn ook in provinciesteden te vinden. Het gaat erom waar belastingmiljoenen kunnen worden ingezet en waar de juiste mensen te vinden zijn om particuliere sponsors te werven. In dit geval zijn dat vooral platenfirma's.

Naast Little Richard spelen tijdens het openingsweekeinde onder meer ook Chuck Berry, Johnny Cash en Snoop Doggy Dog, om de diversiteit van de rock weer te geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden