Rocken zoals rocken bedoeld is

Tien jaar na de abrupte breuk staat Daryll-Ann weer op de planken. En de rockband is populairder dan ooit. Zalen zijn uitverkocht en de pers is enthousiast. En de bandleden ook.

Alsof ze nooit waren weggeweest, zo solide bracht Daryll-Ann in januari de Oosterpoort in vervoering. "Zo Groningen, da's lang geleden!" Zanger Jelle Paulusma en diens adjudant, gitarist Anne Soldaat, hadden zichtbaar plezier om weer samen op de planken te staan - dat was wel eens anders.

Het concert op Noorderslag was het eerste echte sinds de band uit Ermelo tien jaar geleden plotseling uit elkaar ging. Het vijftal - met naast Soldaat en Paulusma tweelingbroer Coen Paulusma, Jeroen Vos en Jeroen Kleijn - was ietwat grijzer geworden, ietwat kaler; maar alle beginnende bandjes op het showcasefestival zagen wat ouderwets rocken ook alweer inhield. In augustus vorig jaar werd bekend dat de band weer samen zou komen voor een korte reünietour, tot maart, ter gelegenheid van de verschijning van een vuistdikke verzamelbox.

Intussen is daar ook een kleine festivaltour aan vastgeplakt, waar de band vorig weekend op Motel Mozaïque mee begon. En deze week verscheen een tegen de 100 euro kostende box met een beknopte dwarsdoorsnede van zestien jaar Daryll-Ann: 'Hits 1988 - 2004', geselecteerd door Volkskrant-muziekjournalist, zelfverklaard fan en Daryll-Ann-watcher Gijsbert Kamer.

"Adembenemende melodieën, prachtige driestemmige harmonieën, en het niet te imiteren gitaarspel van Anne Soldaat dat elk liedje net dat extra beetje oomph geeft", zo beschrijft Kamer de essentie van Daryll-Ann in het begeleidende boekje. Soms simpel en doeltreffend, dan weer subtiel en complex. Zachtaardig, met een scherp randje van weemoed. En: het soms meer dan twintig jaar oude werk van de band is inderdaad als die goede, stoffige fles wijn die na lange rijping alsmaar beter lijkt te worden.

Het kwam middenin een tournee in mei 2004 na zestien jaar plotseling tot een breuk. Vlak na het verschijnen van hun zesde studioplaat, ironisch genoeg 'Don't Stop' getiteld. "Daryll-Ann stopt ermee. Het is mooi geweest. De kogel is door de kerk. En even goeie vrienden", luidde de korte verklaring.

Dat het rommelde werd enkele weken daarvoor duidelijk, na een dubbelinterview in de Leeuwarder Courant. Paulusma en Soldaat werden apart geïnterviewd, waarin de laatste zich niet in de minste woorden uitte over hoe Paulusma te veel naar zich toe trok. Het einde kwam weliswaar onverwacht, maar weinigen keken er echt van op.

Nee, groter nieuws was het dat de band in augustus vorig jaar aankondigde juist weer te gaan spelen.

Binnen- en buitenlandse pers was altijd lovend geweest, toch bleef commercieel succes uit. Ondanks een platendeal bij een sublabel van het grote Virgin Records, ondanks optredens met The Verve en The Smashing Pumpkins. Ook nadat Daryll-Ann in 1996 als eerste tekende bij het nieuwe Nederlandse label Excelsior, bleef hun polderrock toch altijd een beetje voor de muzikale fijnproever, voor de puristische liefhebber van het perfect geschreven gitaarliedje.

Maar zie nu: in de tien jaar dat de band uiteen is, lijkt de fanschare eerder groter dan kleiner geworden. Nagenoeg elke zaal die Daryll-Ann de afgelopen maanden platspeelde was volledig uitverkocht. De muziekpers is ondertussen nog enthousiaster dan tien jaar terug: Majestueus, magistraal!

Jelle Paulusma bleef de afgelopen tien jaar niet stilzitten. De zanger heeft zijn vierde soloplaat af, maar die blijft nog even in de ijskast. Tot na de reünie. De eerste keer in het oefenhok was een beetje raar, vertelt hij. "Alsof je twintig jaar wordt teruggeworpen. Maar we kozen een nummer, en begonnen gewoon met spelen. Toen was het ijs gebroken. Sindsdien komen we elke week bij elkaar en wordt het eigenlijk steeds gezelliger."

De tijdelijke terugkeer is nu verlengd, net als de hoop van vele oude en nieuwe fans dat de reünie definitief wordt. Dat realiseert Paulusma zich natuurlijk ook, die niet had verwacht dat deze comeback zoveel reuring teweeg zou brengen. "We hebben het ontzettend naar onze zin. Maar we hebben nog niet over nieuwe nummers gepraat. Anne en ik maken al tien jaar soloplaten, ik heb net weer een nieuwe plaat af. Die moet ook nog uitkomen." Maar dat gesprek gaat er ongetwijfeld komen, zegt Paulusma. "En wat daar uitkomt, weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het interessant wordt."

De sfeer in het oefenhok is goed. Op het podium ook. Maar moest er echt niet nog wat worden uitgepraat? "We zijn mannen. Boys will be boys. We gaan echt niet uitgebreid zitten praten over wat er tien jaar geleden allemaal mis is gegaan. Er ging een hele hoop mis. Iedereen heeft daar zijn aandeel in gehad. Tuurlijk zijn daar gedachten over gewisseld, maar dat ging kort door bochten en in notendoppen. We gaan er verder niet meer over lullen. Nu gaan we gewoon voorwaarts, en we zien wel waar dat uitkomt."

Daryll-Ann, 'Hits, 1988 - 2004' - Excelsior / Re.

****

Ook nog verkrijgbaar: verzamelbox Daryll-Ann, 'Again, The Anthology 1988 - 2004' - Excelsior / Re.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden