Rock met Limburgs accent op Pinkpop

LANDGRAAF - Rook het eerste Pinkpop Festival in 1970 overduidelijk naar een hippiehappening, het oudste popfestival van Europa is nu vooral een hippisch gebeuren. Maandag zijn het de paradepaardjes uit de pop die in Landgraaf komen opdraven. De tien attracties zullen nauwkeurig in het oog worden gehouden door duizenden verrekijkers.

Voor de oudgedienden Lou Reed, David Byrne en The Cult betreft het een bij voorbaat gewonnen race. De overige zeven passen in de lijn die Pinkpop-organisator Jan Smeets in samenwerking met Mojo Concerts ontwikkelde om allesbehalve hitparadepaardjes te programmeren. Een succesformule, zo is gebleken, want de relatief jonge bands zijn goed voor een uitverkocht festival. Met Hallo Venray en Rowwen Heze debuteren er in plaats van een maar liefst twee Nederlandse groepen. 'Maar wat wil je op een Limburgs festival', zullen buitenstaanders roepen. Grappig genoeg komt de eerste uit Den Haag en de tweede uit America - bij Venray.

De 50 000 Pinkpop-kaartjes vlogen weg, ondanks de zware concurrentie van een reeks Kuipconcerten. Nimmer begaven zich in ons land binnen zo weinig tijd zoveel mensen naar een popevenement. De Kuip boekt een Olympisch record met negen volle stadions voor onder meer Dire Straits en Michael Jackson. Daarnaast is het permanent spitsuur in grote zalen als Ahoy (Prince, U2) en Brabanthallen (Bryan Adams). Verder werken de andere tot traditie uitgegroeide popfestivals, Dynamo Open Air (Eindhoven) en Parkpop (Den Haag, in 1991 400 000 bezoekers) als ware publieksmagneten.

Ook grootschalige wereldmuziekfestivals rukken op, waaronder Poetrypark (Rotterdam), Mundial (Tilburg), Aan de Werf (Utrecht) en World Roots (Amsterdam). Het totale aantal bezoekers zal gauw rond de 1,2 miljoen liggen. Daarmee begint zich een schaduw-Holland Festival af te tekenen, dat naar smaak en leeftijd gemeten een sterk uiteenlopend publiek bedient.

Pinkpop is met zijn 23 edities de grootste constante in dit geheel. De deelname van Rowwen Heze is opmerkelijk, omdat de groep zich van Limburgs dialect bedient en nauwelijks een precedent kent. Hooguit de Janse Bagge Band, eveneens Limburgs en ooit op Pinkpop, en Normaal, Achterhoeks tot op het bot, komen hiervoor in aanmerking. Maar buiten de eigen provincie slaat Rowwen Hezes feesteljke fusiemuziek van rock, texmex, Ierse en Limburgse volksmuziek even goed aan.

Zanger-gitarist Jack Poels is er zelf verbaasd over: "Al zeven jaar geleden hadden we een succes. Behalve voor de plaatselijke bestuurders, die zich in de krant kwaad maakten over onze carnavalshit 'Niks-strontniks'. Het liedje ging over de vuilstortplaats in America, waarvan de opbrengsten naar de gemeente Horst afvloeien. Dorpspolitiek dus. Toch speelden we toen hoofdzakelijk Engelstalige rock, maar rond carnaval mengden we die altijd met in dialect gezongen nummers. We voelden aan het publiek hoe goed die aansloegen. Zo onstond geleidelijk de vorm die we nu hebben."

Het zijn vooral deze polka-pop en de accordeon, de 'penspiano', zoals ze hetzelf noemen, die Rowwen Heze kleur en Schwung geven. "Later ondekten we groepen die met gebruik van accordeon en onstuimige energie in onze lijn lagen. Vooral The Pogues, Flaco Jimenez en Los Lobos inspireerden ons enorm." Een associatie die al aanleiding gaf tot de eretitel 'Los Limbos'. Dankzij de hit 'Bestel Mar' en de CD 'Boem' kreeg Rowwen Hezes dansmuziek landelijke bekendheid met alle gevolgen van dien. Bassist Jan Philipsen: "We hebben ervoor gekozen alleen in het weekend op te treden. Door de week houden we gewoon onze baan als metselaar, groenteman, computerdeskundige, vlaaienbakker, grafisch ontwerper en 'sales engineer'."

Onvervalst dialect

Van Noord-Holland tot Zuid-Limburg zetten ze de boel op stelten, zoals in Posterholt bij Roermond. Binnen twaalf minuten waren alle zeshonderd kaartjes voor het concert in het Ka-huis verkocht. De aanhang, in leeftijd varierend van 8 tot 68 jaar, veranderde al na het eerste nummer in een luidkeels meezingende meute. De liefde voor de eigen streek komt tot uitdrukking in het onvervalst dialect en de thema's die ze aansnijden. Vooral het kroegleven ('Bestel Mar, Loep nar d'n tap toe, Als ik drink dan giet alles') en het Limburgse land ('Twieje wurd, De Peel in brand') zijn favoriet. Het sterkst verwijst de groepsnaam naar de wortels van de band. Jan: "Rowwen Heze was bij ons op het dorp een bestaand figuur. Heze leefde als een rauwe buitenstaander, die voor onze ouders en grootouders een soort boeman was, waarvoor de kinderen werden gewaarschuwd." Dat verklaart ook het logo van de groep: Heze vermomd als het Amerikaanse vrijheidsbeeld, dat carnavalesk de wereld in staart.

Pinkpop, Tweede Pinksterdag, draf en renbaan Landgraaf: Hallo Venray, Buffalo Tom, PJ Harvey, Rowwen Heze, Family Stand, Soundgarden, David Byrne, Pearl Jam, Lou Reed en The Cult.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden