Rock legt het af tegen hiphop

Beeld Getty Images

Menig ouder van rebelse tieners in begin jaren zestig ontsnapte wel eens een gepijnigde zucht: 'Laat de jeugd ophouden met luisteren naar die rauwe rockmuziek'. 

Vijftig jaar later staat een generatie op die gehoor geeft aan deze wens. Rockmuziek is niet langer het favoriete muziekgenre van jongeren. Het is hiphop, het genre waarvan ouders in de jaren negentig zich afvroegen of dat wel echte muziek was.

Nieuwe cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen Music laten zien dat hiphop nu goed is voor 25,1 procent van alle muziek die wordt afgespeeld. Rock valt terug naar 23 procent. De cijfers gaan over de muziekmarkt in de VS. De Nederlandse marktonderzoekers houden geen cijfers bij van verschillende genres, maar waarschijnlijk is hier dezelfde ontwikkeling te zien.

Dat hiphop de lijst aanvoert, heeft te maken met de veranderde technologie. Niemand loopt nog met een discman over straat, zoals in de jaren negentig. Al zijn cd's natuurlijk nog altijd te koop. Daar blijven de rockartiesten soeverein. Maar het aantal cd-kopers is kleiner dan de groep online-luisteraars. Op streamingsdiensten als Spotify zijn het hiphoppers, rappers en R&B-artiesten die de rockers overvleugelen. Bij een nieuwe technologie hoort dus een nieuwe generatie en horen nieuwe artiesten.

Streaming biedt artiesten nieuwe mogelijkheden om zichzelf te profileren. Zij zijn minder afhankelijk van platenmaatschappijen en kunnen zelf meer in de hand houden. Hiphoppers en rappers zijn daar handiger in, merken kenners op. Zij weten hoe zij zich moeten verkopen op YouTube, iTunes en Spotify. De oude rockers ogen toch iets onwennig in de nieuwe technologie, net als een deel van hun publiek. Dat flirt tegenwoordig vooral met het vertrouwde vinyl waarop ooit de ouders van de rebelse jarenzestigtieners naar Bing Crosby en Frank Sinatra luisterden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden