Rochdale-baas cel in voor veelheid aan vergrijpen

Ook meineed bij enquête breekt hem op

WILMA VAN METEREN

Fier, met dominante trekken, zoals collega's hem beschreven. Zo zit Maserati-man Hubert Möllenkamp - anderhalf jaar geleden - voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

"Hebt u ooit geld of gunsten aangenomen voor eigen voordeel", vraagt enquêtelid Wassila Hachchi hem. "Nooit", antwoordt de oud-topman van de Amsterdamse volkshuisvester Rochdale, die op kosten van de corporatie een Italiaanse sportwagen (8475 euro per maand) reed. Ook haar collega Peter Oskam voelt hem aan de tand over steekpenningen. Opnieuw een ontkenning: "Ze zijn me nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd." Wordt het dan vrijspraak in de strafzaak die tegelijkertijd met het parlementaire onderzoek loopt? "Voor mij wel", reageert hij.

Die fierheid is verdwenen. De oud-topman zit afgelopen oktober gebogen in het verdachtenbankje en bij de uitspraak - gisteren - is hij afwezig. Het is geen vrijspraak. De Amsterdamse rechtbank veroordeelt hem tot 2,5 jaar cel voor oplichting, verduistering, het aannemen van steekpenningen, fraude, witwassen én meineed. Want tegenover de enquêtecommissie heeft hij gelogen, een doodzonde.

Dat Möllenkamp door een één-tweetje van het Openbaar Ministerie en de enquêtecommissie in de val was gelokt, zoals zijn advocate suggereerde, wijst de rechtbank resoluut af. "Er was geen sprake van een (parlementair) verhoor met het doel de strafrechtelijke opsporing verder te helpen." Zijn zaak is eerlijk behandeld, aldus de rechters.

Maar dat liegen en bedriegen is hem wel fors aangerekend. Tien jaar lang heeft de verdachte zich er schuldig aan gemaakt. Zakenpartners betaalden hem honderdduizenden euro's voor een inpandig zwembad, inrichting en verbouwing van een dubbelappartement en drie dure Mercedessen voor familieleden. Het zouden leningen zijn geweest, ze sprongen hem financieel bij, maar daarvoor hebben de rechters geen bewijs kunnen vinden.

Betalingen gingen - verdekt - via een Spaanse bankrekening. Hij woonde daar gratis in een villa van een zakenvriend, declareerde privé-uitgaven als zakelijke kosten bij Rochdale. Uit het dossier 'komt een beeld naar voren van een man met een ongekende geldzucht'. Hij wil uitstralen dat hij een zakelijk en financieel geslaagd corporatiebestuurder is. "De werkelijkheid was een geheel andere", oordeelt de rechtbank.

Gezien zijn maatschappelijke functie als topman van een corporatie die zich richt op de huisvesting voor de minst bedeelden, had zijn gedrag 'onberispelijk' moeten zijn. Schaamteloos, noemt de rechtbank zijn handelwijze. Dat hij geen enkele blijk van inzicht in het laakbare heeft getoond, heeft in de straf 'verzwarend' meegewogen. Er was nog tien maanden cel bovenop gekomen, ware het niet dat hij (te) lang op de uitspraak moest wachten.

Ook Möllenkamps vroegere zakenpartners moeten de cel in voor omkoping. Arie van E., die met zijn bedrijf Nawon een voorkeursbehandeling kreeg bij de aankoop van flats, voor een maand. Henk O., baas van recyclingbedrijf Steenkorrel dat tal van sloopopdrachten kreeg in de Bijlmer, voor twee maanden. Bovendien hebben ze een taakstraf van 240 uur. Die taakstraf geldt ook voor Möllenkamps partner Alberdine V., vanwege een valse factuur.

undefined

Vervelend erfenisje van 4 miljoen

Rochdale is blij met de veroordeling van oud-topman Möllenkamp. De corporatie is na diverse reorganisaties en het schrappen in bouwplannen weer gezond. Topvrouw Hester van Buren hoopt dat de zware periode na zeven jaar kan worden afgesloten.

Toch is er een vervelend erfenisje. Ondanks negatieve adviezen zette Möllenkamp de koop door van een landtong met jachthaven aan het Nieuwe Meer bij het Amsterdamse Bos. Kosten: bijna 4 miljoen euro. De grond, waar een hotel met luxe jachthaven moest verrijzen, wordt gedeeld met een voormalige zakenpartner. De oud-topman heeft Rochdale misleid door te zeggen dat er een 'terugkoopregeling' was. Maar de corporatie zit eraan vast.

Het bestuur van stadsdeel Nieuw-West gaf onlangs zijn zegen aan plannen om de landtong te bestemmen voor een hotel met restaurant en uitbreiding van de oude jachthaven. Het is niet de bedoeling zelf een hotel te bouwen, zegt een woordvoerder van Rochdale. "Maar met een hotelbestemming levert verkoop meer op."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden