Roc's willen miljard extra

AMSTERDAM - De regionale opleidingencentra (roc's) en vakscholen hebben de komende vier jaar 1,2 miljard extra per jaar nodig om de opleidingen draaiende te houden.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de belangenvereniging van de sector, de BVE-raad, door accountants van Ernst & Young heeft laten doen.

Zonder het geld kunnen de onderwijsinstellingen niet aan de wettelijke eisen blijven voldoen. De BVE-sector loopt grote risico's als de middelen niet worden toegekend, aldus de raad.

Na het invoeren van de Wet Educatie Beroepsonderwijs, vier jaar geleden, zijn de roc's gevormd. De instellingen hebben zich sindsdien voornamelijk bezig gehouden met het 'draaiende houden van de winkel'. Aan de eisen die in de Wet Educatie Beroepsonderwijs worden gesteld, wordt nog lang niet overal voldaan, aldus het onderzoek.

Het extra geld is nodig om het onderwijs beter te laten aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. Daarnaast moet de tijd die de deelnemers gemiddeld achter de computer doorbrengen, worden verdubbeld en laat de huisvesting en inrichting van de gebouwen op dit moment te veel te wensen over. Momenteel volgen zo'n 650000 mensen een opleiding in de sector.

De noodkreet van de BVE-raad komt op een moment dat al duidelijk is dat het extra geld er niet komt. Van de extra middelen die worden uitgetrokken voor onderwijs (2,1 miljard) is 1,5 miljard bestemd voor verbetering van de salarissen in de hele onderwijssector en een ander flink deel voor onderhoud en verbetering van schoolgebouwen.

De BVE-sector heeft al langer financiële problemen. In 1995 bleek uit een onderzoek van accountantsbureau Berenschot dat een kwart van alle mbo-scholen met een ernstig gebrek aan middelen kampte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden