Roc's eisen 100 miljoen compensatie voor geleden schade

'Vrije markt inburgering kostte veel'

Het Rijk krijgt nog één kans om over de brug te komen met een schadevergoeding voor vier grote regionale opleidingencentra (roc's). Gebeurt dat niet, dan kan het eind deze maand een dagvaarding tegemoet zien. De vier zeggen 100 miljoen euro te hebben verloren sinds in 2007 de inburgeringscursussen werden overgelaten aan de vrije markt.

De vier roc's (Zadkine en Albeda in Rotterdam, Mondriaan in Den Haag en het Roc van Amsterdam) spreken van 'bestuurlijke inconsequentie'. Eerst werden alle roc's verplicht inburgeringscursussen aan te bieden, en om aan deze verplichting te voldoen, staken zij veel geld in docenten en gebouwen. Maar toen voerde toenmalig minister Verdonk marktwerking in. De roc's werden weggeconcurreerd door commerciële bedrijven die, niet gehinderd door bijvoorbeeld de dure onderwijs-cao, de cursussen goedkoper aanboden. Dat leverde de roc's een flinke strop op.

Er is daarom sprake van 'onrechtmatige wetgeving', zegt Tom Barkhuysen van advocatenkantoor Stibbe namens de vier roc's, ook al omdat de roc's nauwelijks tijd kregen zich op de nieuwe omstandigheden voor te bereiden. In december 2006 werd de wet aangenomen waarin die marktwerking geregeld werd, in januari 2007 werd die al van kracht.

Volgens minister Asscher van sociale zaken hebben de roc's eerder al 122 miljoen euro gekregen om de nadelige gevolgen van marktwerking te compenseren en is de zaak daarmee afgedaan. Maar de roc's die nu naar de rechter willen stappen, beroepen zich op een apart convenant waarin is afgesproken dat zij bij 'onevenredige schade' een extra vergoeding zouden krijgen. Bij de roc's in de grote steden is die schade inderdaad bovengemiddeld groot, vinden de vier.

"Er is eindeloos gepraat, ze zijn lang aan het lijntje gehouden", zegt Barkhuysen. "Nu is duidelijk dat het Rijk die schadevergoeding niet wil betalen. Vandaar die dagvaarding."

De roc's geven zichzelf een goede kans. Eerder kregen ook scheepvaartmakelaars die gedupeerd werden door de invoering van marktwerking in het loodswezen al gelijk van de rechter. "Terwijl met hen niet eens een afspraak over schadevergoeding was gemaakt", zegt Barkhuysen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden